Ugrás a tartalomra

Jubilál a vajdasági horvátok legnagyobb irodalmi rendezvénye

2021.10.04
12:58
2021.10.04
15:58
Forrás
Pannon RTV
A Horvát könyv- és nyelv napjait, illetve a Balint Vujkov napokat ugyanis 20. alkalommal rendezik meg október 5-től 8-ig.

A négy napos, minden korosztályhoz szóló rendezvény programjába több város is bekapcsolódott, mint amilyen Szabadka, Újvidék és Szond - jelentette be Katarina Čeliković. A szervezőbizottság elnöke sajtótájékoztatón elmondta, kedden az Újvidéki Városi Könyvtárban bemutatják Balint Vujkov gyűjteményét és a Pripovi(je)tke második kötetét. Szerdán a szondi általános iskola diákjainak tartanak népi irodalmi napot, csütörtök este 19 órától pedig a szabadkai Bunjevačko Kolo Horvát Kulturális Központba várják az érdeklődőket a Bunjevački blues című előadásra, melyet a pécsi horvát társulat ad elő. Pénteken szintén Szabadkán tudományos-szakmai találkozót szerveznek, este 7-től pedig a Városháza előcsarnokában kiállítás nyílik, ezután kiosztják az idei irodalmi életműdíjat.

Katarina Čeliković, szervező: „A szervezőbizottság a Balint Vujkov irodalmi életműdíjat Lazar Francišković írónak, továbbá költőnek, könyvtárosnak, szabadkai polgárnak ítéli oda. Sajnos egészségügyi állapota nem engedi, hogy személyesen vegye át a díjat. Ezért a családtagjainak kell átadnunk.”

horvát nyelv
Katarina Čeliković

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24, Frissítve: 17:44

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.