Ugrás a tartalomra

Jubilált az Őseink Zenéje

2022.03.06
12:21
2022.03.06
17:22
Forrás
Pannon RTV
Népzenétől volt hangos a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola előcsarnoka. Több mint 40 zenész állt színpadra, és a nézőtér is megtelt, így méltóképp megünnepelték az Őseink Zenéje 20. jubileumát.

Megtelt a nézőtér a táncházak és a népzene kedvelőivel. A legtöbben visszajáró vendégek, de van aki először jött el.

Horváth Dianna, Péterréve: „A többi néptáncos ismerősömtől hallottam és nagyon sajnálom, hogy eddig még nem tudtam eljönni, de nagy reményekkel várom az eseményt.”

Csonka Ferenc prímás húsz évvel ezelőtt az első Őseink Zenéjén is fellépett, azóta csak ritkán fordult elő, hogy kihagyott egyet is.

„A változás leginkább abban látható, hogy vannak fiatal zenészek is, hozzánk képest fiatalok. Nem gondolom, hogy mi öregek lennénk, de mégis a mai fiatal zenekar, és közöttünk nagyjából 20 vagy inkább 25 év különbség van, és ez mindenképpen nagy előrelépés, hogy vannak utánpótlás zenekarok.”

Az első kilenc rendezvényt a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola előcsarnokában tartották, de mivel ezt kinőtte a rendezvény, a Városi Sportcsarnokot jelölték ki új helyszínként. Ott azonban nem felelt meg az akusztika, illetve hiányolták az otthonias hangulatot, így a tavalyi szabadtéri Őseink Zenéje után, sokak örömére a rendezvény visszakerült az iskola előcsarnokába.

Robotka Angéla, elnök, Arany János Magyar Művelődési Egyesület, Szenttamás: „Sok fellépőnk van, 40-50 fő művész, zenész, népzenész, és örülök, hogy ezt a koncertet ilyen nagyszabásúra sikeredett megvalósítanunk. Fellép Micsik Béla, valamint az általa betanított szenttamási citerások, a Tisza Tamburazenekar, a Vajdasági Nagyzenekar, akit képeznek a Juhász, a Fokos, a Csalóka, a Duhaj, a Pendergő, a Véka, a Csonka Ferenc, és Zenekara.”

A rendezvényeken egy népzenész nemzedék nőtt fel, közülük sokan az egész Kárpát-medencében ismertek, és elismertek - hangsúlyozta Kudlik Zoltán, tartományi művelődési segédtitkár.

„A mai rendezvényen ízelítőt kaptunk a vajdasági magyar népzene gazdagságából, gondolok itt a Tisza mentére, és egy igazi körutazás volt, a Kárpát-medence magyar tájegységei között, úgyhogy én azt hiszem, hogy a magyar nemzetnek egy nagyon színes, és gazdag népzene, néptánc, és népdal hagyománya van.”

Az est zárásaként hagyományosan táncház várta a vendégeket, amelybe bárki bekapcsolódhatott.

Őseink Zenéje
Szenttamás

Most

20:56

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.
19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.
16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.