Ugrás a tartalomra

Kaláka koncertekkel zárult az Énekelt Versek Zentai Fesztiválja

2023.05.21
11:29
2023.05.21
16:55
Forrás
Pannon RTV
Koncerttel kedveskedett a Kaláka zenekar az Énekelt Versek Zentai Fesztiválja közönségének. Míg a gálaműsor keretében tegnap este a felnőtteket örvendeztették meg fellépésükkel, addig vasárnap délelőtt a gyermekek örülhettek az együttes koncertjének.

A 27. Énekelt Versek Zentai Fesztiválja gálaműsorára sokan jegyet váltottak szombaton. A Kaláka együttes évről-évre visszatérő vendége a fesztiválnak, mégis volt, aki most először élvezhette játékukat.

Mészáros Kis János, Zenta: „Én most vagyok először. Nagyon kellemes érzés fogott el és ha netalán hamarosan lesz, nemcsak Zentán hanem a környékben is koncert, ránk számíthatnak biztosan. Élvezettel hallgattam és megmondom őszintén nagyon jól éreztem magam a műsor alatt.”

Simon Kornél magyarországi színművész is fellépett az „Én sem volnék, ha nem volnál” címet viselő koncerten. A színész elmondta, bár szegedi származású, így már többször járt Vajdaságban, de Zentán eddig még nem.

Simon Kornél, színművész: „Mindenképpen egy külön műfaj. Mondhatom az összes többi színészkolléga nevében is, hogy akkor vagyunk igazán elemünkben, amikor el kell bújni egy szerep mögé és nem 100 százalékig magunkat kell adni, úgyhogy egy ilyen koncert szituáció, énekelt vers szituáció azért meglepően új tud lenni. Furcsa mód színpad ez is, az is. Bennem egy hatalmas drukk volt előtte, nagyon-nagyon sokat készültem és igyekeztem betonbiztossá tenni a felkészültségemet.”

Az irodalom közelsége elengedhetetlen, hogy olykor racionálisan vagy néha rácsodálkozva szemléljük a körülöttünk lévő világot - mondta Gryllus Dorka magyarországi színművész, az est másik vendégelőadója.

„Szerintem az irodalom az közel kerül az emberekhez, hogyha lehetőségük nyílik megismerkedni vele. Az a legjobb, hogyha természetesen kisgyermekkorban az élete részévé válik az irodalom, akkor onnantól már nem ereszti, tehát onnantól már nem kell ezt erőltetni. Szerintem az irodalom szebbé teszi az életet.”

Lassan 50 éve járt először a Kaláka zenekar Vajdaságban, ebből 27 éve folyamatos résztvevői az Énekelt Versek Zentai Fesztiváljának. A zenekar egyik alapító tagja, Gryllus Dániel szerint a határon túli közönség lelkesedése mindenkor magával ragadó. Az 1969-ben alapított Kaláka zenekar repertoárján folyamatos szereplő az énekelt vers.

Gryllus Dániel, Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész: „Egy finn riporter tette fel a kérdést a kollégámnak, hogy mi tartja össze ezt a zenekart és - akkor erre a tolmács nem is tudott mit mondani-, hogy azt mondta, hogy a féktelen gyűlölet és bosszúvágy. Nem, hát nyilván az, hogy egyrészt van mindig hova mennünk, van, mindig ahol szeretnek minket. Mindig olyan dolgokat csinálunk, ami számunkra fontos.”

Vasárnap a délelőtt folyamán a gyermekek ujjongása sem maradt el a Kaláka együttes nekik szánt koncertjén.

Kaláka
Énekelt Versek Zentai Fesztiválja
Gryllus Dániel
Gryllus Dorka
Simon Kornél

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.