Ugrás a tartalomra

A kapus halála - Bemutatták Siflis Zoltán legújabb dokumentumfilmjét

2023.10.27
21:12
2023.10.28
17:23
Forrás
Pannon RTV
A premier előtti vetítését a magyarországi Kelebián tartották meg. Az oknyomozó ismeretterjesztő film Siflis Géza ötszörös labdarúgó válogatott kalandos életéről és tragikus haláláról szól.

Nagy érdeklődés mellett tartották meg Siflis Zoltán legújabb A kapus halála című dokumentumfilmjének premier előtti vetítését. A film főhőse Siflis Géza labdarúgó, 1907-ben született Ókeresztúron. Tehetsége a szabadkai SAND Subotica futballegyüttesben bontakozott ki. Kapusként öt alkalommal szerepelt a jugoszláv válogatottban. Szabadkáról 1928-ban a Ferencvároshoz szerződött. Az eredményes futballkarrierje után a magyarországi Kelebiában telepedett le, ahol a Levente Sportegyesület vezetője és edzője lett. 1948-ban összetűzésbe keveredett a kommunistákkal. Az Államvédelmi Hatóság emberei megkínozták, sérüléseibe belehalt. A hatalom még az emlékét is igyekezett eltörölni. Tragikus haláláról a rendszerváltás előtt családja is alig mert beszélni.

Siflis Erzsébet: „Siflis Géza édesapám öccse. Mi személyesen nem ismerhettük, mert ő abban az időben már Kelebián élt, de egészen közelről ismerjük ezt a tragédiát. Közösen éltük át ezt a tragédiát nagyanyánkkal, mert miután a szüleink meghaltak, akkor a nagyanyánk nevelt fel minket, és pontosan ismerjük ezeket a fájdalmas pillanatokat. Nagyanyám nagyon csendesen gyászolt. Sohasem sírt hangosan, emiatt csodáltam, hogy milyen erős, de ennek az volt az oka, hogy nem lehetett hangosan gyászolni, és el kellett hallgatnunk, hiszen őt úgy kezelték, mint államellenséget, és emiatt a gyász nagyon csendes volt.”

Siflis Géza utolsó éveiről hajdani sportegyesületének jelenlegi vezetője kezdett először kutatni.

Kovács Marcell, elnök, Levente Sportegyesület, Kelebia, Magyarország: „1989-ben megválasztottak sportkörelnöknek. Akkor elhatároztam, hogy megismerem a kelebiai sportélet történetét. Sok minden nem volt ismert és sok minden el volt hallgatva. El akarták felejteni. Ekkor bukkantam rá, az akkor 70-80 éves emberek révén Siflis Géza nevére. Ezután kezdtünk utána menni a történetnek. A végeredmény pedig az lett, amit látunk itt a filmen. ”

Siflis Zoltán, a film alkotója harmadágon a hajdani futballista unokaöccse. A Balázs Béla-díjas dokumentumfilm rendező, mint mondta, nem sportfilmet, hanem sorsfilmet szeretett volna készíteni rokona tragikus életéről.

Siflis Zoltán, Balázs Béla-díjas filmrendező: „Igazából a sport, a gazdaság, az egészségügy vagy az élet egyéb területe elsősorban abból a szempontból érdekel, hogy ez milyen formában határozza meg, befolyásolja, alakítja vagy teszi tönkre az egyén vagy a csoportok életét. Tehát igazából mindig is, minden korábbi filmemben is a hőseimnek vagy az áldozataimnak a sorsát szerettem volna megragadni, bemutatni. Így volt ez most is, Géza esetében szinte kínálta magát, annál is inkább mert itt lebegett közel nyolc évtizedig a titok.

A Pannon RTV több munkatársa is közreműködött a dokumentumfilm elkészítésében. A film operatőre Kovács Róbert és Szarapka Szabolcs, vágója Miskolci Rolland, hangtechnikusa pedig Nagy Gergely, gyártás és felvételvezetője Brasnyó Szilvia volt.

Siflis Zoltán
A kapus halála
dokumentumfilm
Siflis Géza
SAND Subotica
Kelebia
Levente Sportegyesület
Siflis Erzsébet
Kovács Marcell

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.