Ugrás a tartalomra

Karácsonyi játékok és betlehemes szokások Sándoregyházán

2021.12.05
18:36
2021.12.05
19:01
Forrás
Pannon RTV
Megtartották a 24. Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozóját Sándoregyházán. A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület ünnepi hangulatban, szeretettel fogadta az idei találkozó résztvevőit, akik hét településről érkeztek.

A sándoregyházi Žarko Zrenjanin Művelődési Otthon színpada ünnepi díszben várta a Dél-bánáti Karácsonyi Szokások és Betlehemes Játékok 24. Találkozójának résztvevőit. Az ünnepi műsort a helyi Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület csoportja nyitotta meg, akik karácsonyi énekeket és a helyi szokások egy töredékét mutatták be. Vendégegyesületként bemutatkozott a helyi Ivanovo – Banat Paltyén – Bolgár Egyesület, melynek tagjai bolgár nyelven adták elő karácsonyi dalaikat.

Almási Júlia, a sándoregyházi Bonnaz Sándor MME művészeti vezetője kiemelte: „Nagy szervezés és nagyon sok embernek a munkáját igényli, de hála Istennek, tényleg nagyon szépen összejöttek. Olyan öröm, olyan jó látni, hogy amikor összejövünk az egyesületben, akkor mindenki vidám.”

A csoportok Versecről, Ürményházáról, Pancsováról, Hertelendyfalváról, Keveváráról és Székelykevéről érkeztek Sándoregyházára. A nagyszámú közönségnek gyermek és felnőtt csoportok mutatták be a még élő karácsonyi szokásokat. Lantos Ilona a verseci betlehemes játékot sok évvel ezelőtt tanította be újra a Petőfi Sándor Kultúregyesület tagjainak.

„Szerencsém volt, hogy Bodor Anikó Versecen járt, megemlítettem neki a betlehemes szokást, elmentünk haza újra az adatközlőhöz és Bodor Anikó felvételezte és nekem szépen elküldte az énekeket és kottát. Neki köszönhetjük, hogy ez a betlehemezés így fennmaradhat, ahogyan azt az adatközlő elmesélte Anikónak.”

A műsor végén Szemerédi Pál helyi plébános méltatta az ünnepet.

„Nagyon megható volt számomra részt venni ezen az ünnepségen, amikor a régi karácsonyi szokások és betlehemi játékok elevenedtek fel a szemünk előtt. Szinte visszakalandoztam a gyermekkoromba, amikor szintén éltek ezek a szokások. Akkor még aktívabban részt vettek az emberek és fontosnak tartották, hogy ez tovább éljen. Öröm számomra, hogy ez most is él, most is jelen van és átjárja szívünket az öröm, amely jobbá teszi ezt a világot, Jézus Krisztus öröme, aki eljött a világba, megszületett érettünk.”

Az idei találkozó Magyarország kormánya, a helyi Žarko Zrenjanin Művelődési Otthon és a Moša Pijade Általános Iskola támogatásával valósult meg.

Sándoregyháza
Karácsonyi játékok és betlehemes szokások találkozója
Almási Júlia
Lantos Ilona
Szemerédi Pál

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.