Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Karácsonyi játékok és betlehemes szokások Sándoregyházán

2021.12.05
18:36
2021.12.05
19:01
Forrás
Pannon RTV
Megtartották a 24. Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozóját Sándoregyházán. A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület ünnepi hangulatban, szeretettel fogadta az idei találkozó résztvevőit, akik hét településről érkeztek.

A sándoregyházi Žarko Zrenjanin Művelődési Otthon színpada ünnepi díszben várta a Dél-bánáti Karácsonyi Szokások és Betlehemes Játékok 24. Találkozójának résztvevőit. Az ünnepi műsort a helyi Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület csoportja nyitotta meg, akik karácsonyi énekeket és a helyi szokások egy töredékét mutatták be. Vendégegyesületként bemutatkozott a helyi Ivanovo – Banat Paltyén – Bolgár Egyesület, melynek tagjai bolgár nyelven adták elő karácsonyi dalaikat.

Almási Júlia, a sándoregyházi Bonnaz Sándor MME művészeti vezetője kiemelte: „Nagy szervezés és nagyon sok embernek a munkáját igényli, de hála Istennek, tényleg nagyon szépen összejöttek. Olyan öröm, olyan jó látni, hogy amikor összejövünk az egyesületben, akkor mindenki vidám.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

A csoportok Versecről, Ürményházáról, Pancsováról, Hertelendyfalváról, Keveváráról és Székelykevéről érkeztek Sándoregyházára. A nagyszámú közönségnek gyermek és felnőtt csoportok mutatták be a még élő karácsonyi szokásokat. Lantos Ilona a verseci betlehemes játékot sok évvel ezelőtt tanította be újra a Petőfi Sándor Kultúregyesület tagjainak.

„Szerencsém volt, hogy Bodor Anikó Versecen járt, megemlítettem neki a betlehemes szokást, elmentünk haza újra az adatközlőhöz és Bodor Anikó felvételezte és nekem szépen elküldte az énekeket és kottát. Neki köszönhetjük, hogy ez a betlehemezés így fennmaradhat, ahogyan azt az adatközlő elmesélte Anikónak.”

A műsor végén Szemerédi Pál helyi plébános méltatta az ünnepet.

„Nagyon megható volt számomra részt venni ezen az ünnepségen, amikor a régi karácsonyi szokások és betlehemi játékok elevenedtek fel a szemünk előtt. Szinte visszakalandoztam a gyermekkoromba, amikor szintén éltek ezek a szokások. Akkor még aktívabban részt vettek az emberek és fontosnak tartották, hogy ez tovább éljen. Öröm számomra, hogy ez most is él, most is jelen van és átjárja szívünket az öröm, amely jobbá teszi ezt a világot, Jézus Krisztus öröme, aki eljött a világba, megszületett érettünk.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Az idei találkozó Magyarország kormánya, a helyi Žarko Zrenjanin Művelődési Otthon és a Moša Pijade Általános Iskola támogatásával valósult meg.

Sándoregyháza
Karácsonyi játékok és betlehemes szokások találkozója
Almási Júlia
Lantos Ilona
Szemerédi Pál

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:34

Európában sokan szeretnének űrhajósok lenni

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet.
21:12

Sok a temetés, gond van a koporsóellátással

Nőtt a kereslet és csökkent az ellátás üteme – sok mindenre igaz ez az elmúlt időszakban, és így van ez a temetkezéseknél is. Vajdaságban a temetkezési vállalkozásoknak jóval előre kell tervezniük, nehogy koporsó nélkül maradjanak.
19:46, Frissítve: 19:56

Kézilabda Eb: Nem sikerült a továbbjutás

Igazi parázs mérkőzést játszott a magyar és az izlandi kézilabda válogatott. Az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában Magyarország legjobbjai egy góllal (30:31) kikaptak északi ellenfelüktől.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.