Ugrás a tartalomra

Kárpát-medencei Kulturális Fórum Zentán (videó)

2016.01.16
15:00
Kárpát-medencei Kulturális Fórumot tartottak szombaton a zentai Alkotóházban
Kárpát-medencei Kulturális Fórumot tartottak szombaton a zentai Alkotóházban. A tanácskozás témája a stratégiai képzés volt a művelődési szervezők és intézményvezetők számára. A fórumon a magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Nemzeti Tanács képviselői mellett jelen voltak az erdélyi, a kárpátaljai, a felvidéki és a vajdasági művelődési intézetek, ernyőszervezetek és közintézmények tagjai és szakmunkatársai is. A tanácskozás középpontjában a képzési programok álltak. Beke Márton, főosztályvezető-helyettes, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyarország: „Amikor ezek a képzési programok megvalósulnak, akkor nemcsak még jobb, még tehetségesebb és még aktívabb, eredményesebb amatőr és népművészeti csoportok sokasága jöhet létre, alakulhat újra, erősödhet meg, hanem hozzájárulhatunk ezzel ahhoz is, hogy egy önmaga sorsáért felelősebb, önmagáért jobban tenni akaró és tudó emberek is legyenek azok, akik ezekben a számtalan csoportban részt vesznek.” Az anyaországi és a Vajdaságban élő magyarság problémái sok szempontból hasonlóak, ezért a tapasztalatcsere rendkívül fontos, hangzott el a tanácskozáson. Polyák Albert, mb. igazgató, Nemzeti Művelődési Intézet, Magyarország: „Természetesen a Nemzeti Művelődési Intézet feladatából adódóan ezeket a tapasztalatokat átadja az erre érdeklődő kollégáknak, akik legyenek akár az önkormányzatok, akár a civil szervezeteknek a foglalkoztatottjai, vagy képviselői.”



Az együttműködés egyik leghatékonyabb formája a kihelyezett képzések megszervezése lehet, amelyben a Hagyományok Háza rendkívül aktív szerepet vállal. Sándor Ildikó, osztályvezető, Hagyományok Háza, Magyarország: „A kézműves területen nagyon sokféle képzést szeretnénk indítani. A helyi igényeket megismerve a csipkekészítéstől a hímzésen át a bőrözésig, kosárkészítésig, rövidebb és hosszabb kihelyezett képzéseket indítanánk a laikus érdeklődőktől egészen a szakkörvezetői szintig.” A tanácskozás legfontosabb hozadéka az lehet, ha sikerül lefektetni egy közös és egységes Kárpát-medencei kulturális stratégia alapjait, hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a fórum egyik előadója, Hajnal Jenő. „A vajdasági magyarság szempontjából a legfontosabb, hogy hogyan tudjuk pedagógusainkat, óvónőinket, azokat a művelődési szervezőket bevonni ebbe a munkába, akik együtt, közösen olyan magyar kultúrát, anyanyelvet és közösséget tudnak építeni, amely a szerbiai oktatási rendszer mellett, párhuzamosan mindazt az értéket meg tudja őrizni és újra tudja teremteni, amely egy kisebbségi közösségben megkerülhetetlen.” A tanácskozás fővédnöke a Magyar Nemzeti Tanács, főszervezője pedig a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség volt.

Most

20:56

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.
19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.
16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.