Ugrás a tartalomra

Képzőművészet ötvözve az örökség- és műemlékvédelemmel

2023.07.28
11:25
2023.07.28
17:54
Forrás
Pannon RTV
A zentai városháza előcsarnokában mutatták be csütörtök este azokat a munkákat, amelyeket a XI. Művészet és műemlékvédelem művésztelep keretén belül készítettek az alkotók. A kiállítás az Asztal címet kapta.

A tematikus művésztelep indulása óta a műemlékvédelemre és a műemlékekre koncentrál. A korábbi években a külső homlokzatokra, műrészletekre összpontosítottak a szervezők, viszont ebben az évben a belső tereket és tárgyakat dolgozták ki. A zentagunarasi Lukács Júlia második alkalommal vett részt a táborban.

„Én egy kertet próbáltam kiképezni, amire ugye egy házikót építettem, aminek az a lényege, hogy az idő során elmosódik, mint mindegyik épület ami sajnos nincs gondozva. Ezzel azt szerettem volna ábrázolni, hogy az idő szépen, lassan mindent elmos.”

A vajdasági alkotók mellett a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karáról is érkeztek hallgatók, akik tíz napot töltöttek a vajdasági művészeti képzésen. A tábor koordinátora és ötletgazdája Raffay Endre művészettörténész, aki elmondta, Zentán és környékén nagyon sok a műemlék, amelyre fel kell hívni a figyelmet. Az alkotók többségénél az asztal szimbóluma dominált.

Raffay Endre művészettörténész, vezető docens, Művészeti Kar, Pécsi Tudományegyetem: „Számos olyan műemlék épületünk van, melyre fel kell hívnunk a figyelmet, hogy van, létezik és műemlékvédelmi beavatkozás után kiállt, ami nagyon fontos. Na, most a tevékenységünket az elmúlt években sem korlátozta Zenta város határa. Hiszen a házigazdánk a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet vajdasági hatóterületű intézet, így a korábbi években kirándultunk és máshol is megnéztük a műemlékeket.”

A tíznapos rendezvény 2011-ben indult kísérleti jelleggel. Nem szokványos elemekkel szeretnék népszerűsíteni a képzőművészetet, ötvözve azt az örökség- és műemlékvédelemmel. A házigazdája a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet.

Kormányos Katona Gyöngyi, megbízott igazgató, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet: „A Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek egyik alap tevékenysége a kulturális, szellemi, épített örökségeknek a védelme elektronikus formában is. Itt viszont teljesen más jellegű maga a művésztelep, mert hogy, életszerűen és művészeti akcióforma keretén belül került sor.”

A táborban 15 alkotó vett részt, a művésztelep mestertanárai pedig Soltis Miklós és Lázár Tibor festőművészek voltak.

Kormányos Katona Gyöngyi
Raffay Endre
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
Zenta

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.