Ugrás a tartalomra

Készülnek a 20. Tordai Művelődési Napokra

2021.12.24
15:57
2021.12.24
16:52
Forrás
Pannon RTV
2021-ben volt Torda újratelepítésének a 245. évfordulója és a Tordai Művelődési Napok 20. rendezvénye volt soron, de egyiket sem sikerült megtartani.

Közben tovább fogy a bánáti falu lakosainak a száma. Az évben csak három kisbaba született. Ennek ellenére csinosítják Kultúrotthonukat, hisz már januárban szeretnék elindítani a művelődési rendezvénysorozatukat.

A tavalyinál nagyobb a Karácsony körüli mozgás a bánáti Tordán. Az iskolások és az óvodások ajándékcsomagot kaptak, a Nepomuki Szent János plébániatemplomot pedig a karácsonyi szentmisére díszítik. Közben a befejeződött a Kultúrotthon konyhájának a felújítása, amit a Torontáltorda Falufejlesztési Alapítvány sikeres pályázatának köszönve sikerült megvalósítani.

Szalma Valéria, titkár, Torda HK: „A Kultúrotthon konyhája túl kicsinek bizonyult. Mivel a fellépéseinken több száz részvevő, fellépő is szokott lenni. Kibővítettük a konyhát. Építettünk ide állványt, gőzelszívóval. Egy falat bontottunk ki, és ami a legfontosabb az ablakok cseréje volt. ”

Annak ellenére, hogy Tordán is egyre kevesebb fiatal van, mégis több mint tíz civil szervezet működik a faluban. Ezek együttműködésével próbálják pótolni az űrt, amit az elvándorlás okoz.

A közösségi találkozók azok, amelyek összehozzák a falubelieket, hazahívják az elszármazottakat, vendégeket hoznak. A járványhelyzet miatt az idén ezek megtartása Tordán csak részben sikerült.

Dobai János, elnök, Torda HK: „Csak a falunap részben és a kukoricafesztivál, amely sikerült. És az, ami fontos a számunkra, hogy készülünk a 20. jubiláris Tordai Művelődési Napokra. Amely az idén kellett volna, hogy megtörténjen. Ez sajnos nem sikerült. Reméljük, hogy jövő év január 22-én, amikorra tervezzük a megnyitót, akkorra el is tudjuk indítani a rendezvénysorozatunkat.”

A falu Kultúrotthona 1983-ban épült és anyaországi és itthoni támogatásokból igyekeznek folyamatosan felújítani, szebbé tenni. Az idén új székeket kapott a nagyterem, megújult a színpad. További terveik is vannak.

Dobai János, elnök, Torda HK: „A Táncsics Mihály és a Kiss Ferenc utca az, ami felújításra szorul elsősorban. És ígéret van a község részéről, hogy községi pénzekből jövőre ezt meg tudjuk valósítani. És az, ami nagyon fontos mindannyiunk számára, ami már régóta dédelgetett álmunk, hogy végre felépüljön a tornaterem is.”

Elkezdődött az Ifjúsági Otthon épületének a felújítása is, amelyet a tervek szerint majd a civil szervezetek Központja lesz a jövőben.

Tordai Művelődési Napok
Torda
Dobai János

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.