Ugrás a tartalomra

Két napig Bácskossuthfalván a vajdasági magyar népművészeti világ (videó)

2017.06.10
18:36
Elkezdődött a 41
Elkezdődött a 41. Durindó és az 54. Gyöngyösbokréta rendezvénysorozata Bácskossuthfalván. A vajdasági magyar közösség egyik legnagyobb népművészeti rendezvényét évről évre ezrek követik. Ma és holnap egész napos programokkal készülnek a szervezők. A Durindóra 112 népdal-énekcsoport jelentkezett az idén. A péterrévei leánykórus először vett részt a Durindón. Moholi népdalokkal készültek. Sterbik Laura, Péterréve: „Együtt táncolunk, és kitaláltuk a lányokkal, hogy miért ne jönnénk el előző nap énekelni is. A Gyöngyösbokrétára egyébként is jönni fogunk. Az motivált, hogy a dalokat, amiket hoztunk, nem igazán ismerik, és ezt szerettük volna megismertetni az emberekkel és megmutatni, hogy ilyen is van.” A bácskossuthfalvaiak nagy örömmel fogadták, hogy az idei évben ők lehetnek a vajdasági magyarság legrangosabb és legtömegesebb népzenei- és néptáncfesztiváljának házigazdái. Gogolák Gabriella, elnök, Ady Endre Művelődési Központ, Bácskossuthfalva: „Nekünk ez nagy megtiszteltetés volt. Ugyanis egy új generáció szervezte a jelenlegit. Harmincegy évvel ezelőtt volt utoljára nálunk a Gyöngyösbokréta és a Durindó, és azóta felnőtt egy új generáció, és ők vállalták fel ezt a szervezést.”



A településen harmadszor rendezik meg a fesztivált. Dudás Károly, a VMMSZ elnöke minden alkalommal részt vett az eseményen és örömmel tapasztalta, hogy a fesztivál most is nagy hatással van a falu életére. Dudás Károly, elnök, Vajdasági Magyar Művelődés Szövetség: „Minden alkalommal valóban újjáéledt a közösség, újjáéledt a falu és az emberek hónapokon keresztül úgy érezték, hogy érdemes itt élni. Alkotni kell. Ezért a közösségért, a tehetségünkért, és ez a kultúránk csodája, ez a Durindó és a Gyöngyösbokréta.” Hajnal Jenő, az MNT elnöke szerint fontos, hogy jó házigazdák legyenek, mint amilyen most Bácskossuthfalva, hiszen a lakosok is bekapcsolódtak az esemény megszervezésébe. Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Együtt közösen összefogni egy faluban, egy városban és megmutatni mind azt, amit fontosnak tartunk, hogy a világ lássa. Összefogni, értékeinket, hagyományainkat bemutatni, testvértelepüléseinket meghívni, és büszkék lenni arra, ami érték, ami fontos és jelentős számunkra.” Vasárnap a Gyöngyösbokrétán 37 tánccsoport produkcióját láthatják a vendégek. Este pedig ünnepélyes keretek között átadják a fesztivál lobogóját a jövő évi házigazdának.
Bácskossuthfalva
Durindó
Gyöngyösbokréta

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.