Ugrás a tartalomra

Kézimunka- és Gyűjteménykiállítás Csantavéren

2018.04.02
16:58
2018.04.03
11:41
Forrás
Pannon RTV
Az idei évben Csantavéren az általános iskola épületében rendezték meg a Nemzetközi Kézimunka- és Gyűjteménykiállítás, közismertebb nevén a MIRK-et.

A csantavéri Hunyadi János Általános Iskola tanulóinak alkalmi műsorával kezdődött a 48. Nemzetközi Kézimunka- és Gyűjteménykiállítás.

A zentai Rozetta Kézműves Társaság rendszeresen részt vesz a MIRK-en. Az egyesület nagy hangsúlyt fektet a tudás átadására, rendszeresen szerveznek képzéseket, ahol az idősebb tagok megtanítják a praktikákat fiatalabb társaiknak.
Szabó Magda, tag, Rozetta Kézműves Társaság, Zenta: „Egyesületünk most olyan fázisba érkezett, hogy egyre jobban gyarapszunk, szaporodnak az emberek, jönnek és örömteljes az a dolog, hogy fiatalok is jönnek. Ez nagyon biztató, mert az egyesület a kézművességről szól, a régi mesterségek felkutatása, felújítása, tanítása, továbbadása - ez a célunk.”

37 hazai csoport vesz részt az idei kiállításon, valamint Horvátországból és Magyarországról is érkeztek vendégek. Faragó Kornélia, elnök, Bartók Béla Művelődési Egyesület, Csantavér: „Mi 27 éve veszünk részt, mint a Bartók Béla Művelődési Egyesület a MIRK-eken a Vajdaság minden területén, ahol megszervezésre került, mi ott voltunk. Tavaly már volt egy felkérés, hogy Csantavér legyen a házigazdája, tavaly megemlítettük a szervezőknek, hogy amennyiben lehetséges Csantavér szeretné megszervezni a MIRK-et.”

Az idei MIRK-re is gazdag kiállítási anyaggal érkeztek a gyűjtők és kézimunkázók. Az iskola tornatermében és tantermeiben szemet gyönyörködtető látvány fogadta az érdeklődőket. Hímzések, csipkék, festmények, kerámiák, fából készült dísztárgyak, ékszerek, csuhébabák, húsvéti tojások, felsorolhatatlanul sok érdekes látnivaló. Az itt kiállított tárgyakat zsűri értékeli.

Telecski Elvira, elnök, MIRK: „Minden kézimunka fajtához külön szakzsűri van, és ez a szakzsűri három napon keresztül értékeli a munkákat, amin helyezéses osztályzatot kapnak, vagyis első, második, harmadik helyezéses diplomát kapnak. A helyezések pontszámokat visznek maguk után, ezeket a pontszámokat összegyűjti az egyesület, és ezzel kapja meg az egyesület a pontszámát és végül a helyezését, hogy abban a csoportban milyen helyezést ért el.”

A 48. alkalommal megrendezett kiállítás április 6-án délig várja a látogatókat 9 és 18 óra között.

 

MIRK
Csantavér

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:48, Frissítve: 07:59

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt történt az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában. Egy 13 éves fiú reggel fél 9-kor, apja fegyverével nyitott tüzet a biztonsági őrre, aki testével védte a tanulókat.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.