Ugrás a tartalomra

Ki kutyája vagyok én? - szatirikus dokumentumfilm a Palicsi Filmfesztiválon

2023.07.17
07:18
2023.07.17
16:50
Forrás
Pannon RTV
A 30. Palicsi Filmfesztivál új magyar filmeket bemutató programjában ezt az alkotást mutatták be elsőként vasárnap este.

Egy erdélyi magyar rendező, Lakatos Róbert fanyar dokumentumfilmjével nyitották meg az új magyar filmek programrészét a Palicsi Filmfesztiválon. A mű az identitás kérdését járja körül, sajátos megközelítésben. Úgy gondolkodtat el, hogy közben szórakoztat.

Vannak nézők, akik a Palicsi Filmfesztiválon kifejezetten a magyar filmekre kíváncsiak, és a szemle első ilyen alkotására is beültek a moziba. Gellér Erika: „Az új magyar filmeket szeretjük legszívesebben nézni, de azok közül is, amelyik olyan vidám témájú.”

Az új magyar filmek ciklusát Lakatos Róbert erdélyi rendező szatirikus dokumentumfilmje nyitotta meg. A Ki kutyája vagyok én? az emberi társadalom problémáira, az előítéletekre, a magyar nemzeti identitás kérdéseire hívja fel a figyelmet nem megszokott módon. A direktor Talpas nevű magyar kuvaszának párt keres, de a tervet nem is olyan egyszerű megvalósítani. Beleszól ugyanis a kutyatenyésztési politika. És akkor jön az ötlet: egy új erdélyi magyar kutyafajtát kellene kitenyészteni. De ez sem megy simán. A politikai áthallásoktól, ideológiáktól és öniróniától sem mentes román-magyar koprodukcióban készült dokumentumfilm kicsit mindenkit provokál és bevallottan manipulál.

A produkciót az egyik szereplő, Lakatos Artúr történész, a rendező testvére képviselte. „A megváltoztathatatlan, komoly dolgokat, ha kis iróniával, humorral, szatírával tálaljuk, az jót tesz a mentálhigiéniánknak.”

Az új magyar filmeket esténként 7 órakor Szabadkán, az Eurocinemában vetítik. Kedden például Tősér Ádám Blokád című drámáját mutatják be, amely Antall József néhai magyar miniszterelnök életéről és a taxisblokád napjairól szól.

Palicsi Filmfesztivál
Európai Filmek Palicsi Fesztiválja

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.