Ugrás a tartalomra

Kiállítás nyílt Pancsován

2022.04.30
13:48
2022.04.30
20:39
Forrás
Pannon RTV
A közönség az ötvenharmadik Delibláti-homokpuszta Művésztelepen készült festményeket láthatta. A kiállítást a pancsovai Kulturális és Oktatási Közösség szervezte a városi önkormányzat támogatásával.

Tizenhét festőművész alkotásainak kiállítását nyitották meg a pancsovai Nemzeti Múzeumban.

A kiállítást Mile Ignjatović, művészettörténész nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy a Delibláti-homokpuszta Művésztelep Szerbiában egyik legrégebbi ilyennemű rendezvény.

A pancsovai művészek mellett a múlt évben Kragujevácról, Nisből, Újvidékről és Soko Banjából érkeztek művészek.

Igor Gardinovački, akadémikus festőművész, Pancsova: „Nem léteznek szabályok arra vonatkozóan, hogy mennyi idő kell egy mű elkészítéséhez, esetenként ez is elég lehet, de leggyakrabban annak, aki részletesen dolgozik, ez nem elég. Azonban a néhány nap, míg ott voltunk, a hét nap elegendő idő, ha csak az alkotásnak szenteljük magunkat.”

A művésztelepen készült alkotások a Kulturális és Oktatási Közösség tulajdonában maradnak, amelyeket az év folyamán több szerbiai városban is kiállítanak.

Borislav Vranješ, leköszönő elnök, Kulturális és Oktatási Közösség, Pancsova: „Bejelentem, hogy az év végére, novemberben készítünk egy kiállítást a művésztelepről Újvidéken, azt pedig mindannyian tudjuk, hogy Újvidék idén Európa Kulturális Fővárosa, így tehát a művésztelep nagy jelentőséget nyer, mivel ott kerül bemutatásra.”

Neves festőművészek évről-évre visszatérnek Delibláti-homokpuszta Művésztelepre és úgy vélik, hogy ez a rendezvény lassan visszanyeri régi fényét. Fellendülés észlelhető, hiszen sok ifjú festőművész is részt vett a művésztelepen.

Dušan Todorović, akadémikus festőművész, Újvidék: „Úgy gondolom, hogy egy közösség és egy város, egy tér, amely ötven évig tart, és amely valóban Jugoszlávia egyik legfontosabb eseménye volt, nagy jelentőséggel bír. Nagyon sok neves jugoszláv művész tartózkodott itt, és úgy gondolom, hogy ebbe érdemes lenne befektetni, mert mindez a lehetőség, ami összegyűlt, magas művészi szinten van, és biztos vagyok benne, hogy a telep terét és annak ötletét fejleszteni kell, és újabb ötleteket terjeszteni.”

A képzőművészeti kiállítás a pancsovai Nemzeti Múzeumban ez év május 25-ig tekinthető meg.

Delibláti-homokpuszta
művésztelep
festő
festőművész
kiállítás
kiállításmegnyitó

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.