Ugrás a tartalomra

Kicsik és nagyok együtt ünnepeltek Torontálvásárhelyen

2023.04.12
11:18
2023.04.12
15:22
Forrás
Pannon RTV
A Magyar Költészet Napját ünnepelték Torontálvásárhelyen a József Attila Művelődési Otthonban. A műsorban a helyi óvódások, iskolás gyerekek szavaltak és a művelődési otthon Vörösbegy népdalkórusa is fellépett.

A Moša Pijade Általános Iskola tanulói közül többen vállalnak feladatot a művelődési otthon programjaiban. A Magyar Költészet Napjára készített műsor a helyi óvónő, az osztálytanítók, a magyar szakos tanárok és szülők közreműködésével valósult meg.

Bakator János Gábriel, tanuló, Moša Pijade Általános Iskola, Torontálvásárhely: „A versemet az iskolában tanultam a magyar tanárnővel. Többen is tanultuk, az órákon fel is mondtuk néhányszor.”

A torontálvásárhelyi rendezvényen klasszikus és kortárs költők versei egyaránt műsorra kerültek.

Gáspár Hanna, tanuló, Moša Pijade Általános Iskola, Torontálvásárhely: „Nagyon jó vagyok a szavalásban és van egy kedvenc versem, Kovács Barbara: Borzalmas dolog. Ezzel a verssel nyertem az első helyet a községi versenyen.”

A helyi Kolibri Óvoda idén vett részt első alkalommal az ünnepi műsorban. Hat óvodás kislány mondott verset a tavaszról és állatokról.

Gáspár Erika, óvónő, Kolibri Óvoda, Torontálvásárhely: „Mindezek a versek fontosak a gyermekek számára, mert így a gyerek megismerkedik a magyar nyelvvel, a költészettel és elsősorban nagyon fontos a hangkiejtésre, a szavak kiejtésére és elsősorban a szókincs bővítésére.”

A második alkalommal megtartott ünnepi műsort Nyíregyházi Renáta, a József Attila Művelődési Otthon művelődési szervezője készítette elő.

„Az alsós diákok könnyebb verseket, állatos, vagy tavaszi verseket kaptak. A felsős diákok pedig József Attilától kaptak egy pár költeményt, mivel a Magyar Költészet Napja az József Attilának a születésnapjához fűződik, úgyhogy el fog hangzani József Attilának az önéletrajza, hogy mégis meg tudjunk ismerkedni vele.”

A közönség örömmel fogadta a gyermekek szavalatait és a Szólj Síp, Szólj Népzenei Vetélkedőn bronzminősítésben részesült Vörösbegy népdalkórus fellépését.

Torontálvásárhely
magyar költészet napja
Nyíregyházi Renáta
József Attila Művelődési Otthon

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.