Ugrás a tartalomra

Kiderült, kik kapják a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség idei díjait

2019.12.23
18:48
2019.12.23
23:27
Forrás
VMMSZ
A díjakat január 24-én, Zentán adják át.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség az idei évben is várta a felterjesztéseket az általa alapított elismerésekre, így a Magyar Életfa, a Plakett és Aranyplakett díjra.

Az elismerésekkel azt a hiteles őrző és teremtő munkát, a vajdasági és a Kárpát-medencei magyar közösségek összefogásáért és formálásáért, a nemzeti összetartozás erősítéséért, kulturális identitásunk gazdagodásáért, a nemzettudat fejlesztéséért végzett tevékenységet és teljesítményt ismeri el az alapító, amely nélkül értékrendünk és értékszeretetünk messze került volna, messze kerülne álmától, vágyaitól, erejétől.
A szervezet Elnöksége a beérkezett felterjesztések alapján 2019. december 13-án hozta meg döntését.

A döntés értelmében Magyar Életfa díjban részesül:
    • Csorba Béla temerini néprajzkutató tanár, helytörténész, költő, publicista,
    • a tiszakálmánfalvi Milánovits Karolina és Tibor pedagógusházaspár, közösségszervezők,
    • Molnár Krekity Olga többszörösen díjazott versmondó, versfelkészítő, nyugalmazott újságíró, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének alapítója és tiszteletbeli elnöke és
    • Süveges Eta nyugalmazott színművész, aki odaadó játékával közel 40 évig szolgálta a színházszerető közönséget.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Aranyplakett kitüntetését Pataki András, a győri Forrás Színház és a Soproni Petőfi Színház igazgatója, a soproni Pro Kultúra Nonprofit Kft. igazgatója veheti át azért a közel huszonöt éves áldozatkész szolgálatért, amellyel velünk van itt, a Délvidéken és szerte a Kárpát-medencében – versmondó műhelyeink, színházaink, közös történelmi és kulturális örökségünk színhelyein, és múltunk, így jövőnk újraálmodásában is.

Plakett díjban részesül:
    • Csonti István csókai helytörténet-kutató,
    • Kónya-Kovács Otília, muzslyai újságíró, többszörösen díjazott mesemondó, népmeseműhely-vezető,
    • Nagy Rózsa törökfalui közösség- és művelődésszervező, egyesületi vezető,
    • Klenanc József gombosi közösség- és művelődésszervező és
    • Sebők Valéria szabadkai népi iparművész, hímző, a fonott csipke újbóli meghonosítója tájunkon.

A díjakat, amelyek Nemes Fekete Edit keramikusművész alkotásaiból és egyedi oklevélből állnak, a magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepségének keretében, 2020. január 24-én, Zentán adják át a kitüntetett személyeknek.

VMMSZ
Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség
díj

Most

20:56

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.
19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.
16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.