Ugrás a tartalomra

Kiskunhalason vendégszerepel a szenttamási betlehemes csoport

2016.12.05
11:28
A magyarországi Kiskunhalason vendégszerepel a szenttamási betlehemes csoport december 16-án
A magyarországi Kiskunhalason vendégszerepel a szenttamási betlehemes csoport december 16-án. A Hagyományápolók Klubjának Kalala néptáccsoportja a szenttamási betlehemest és Az angyali vigasságot című előadást először az ottani idősek otthonában, azt követően pedig az Adventi Vásár és Zenés Napok rendezvény keretében a Fő téren adja elő. A tizenkét fős csoport az idén november folyamán gyakorolta be, frissítette fel a darabot, amihez a hagyományos öltözékek és kellékek is megvannak. Forgács Ibolya a klub elnöke és a betlehemes csoport koordinátora elmondta, Gion Nándor Az angyali vígasság című novelláskötetében részletesen is leírja a szenttamásiak egykori karácsonyi ünnepkörének szokásait, és ezt 2009 óta a helyi fellépéseken kívül rendszeresen bemutatják Magyarországon is. Forgács Ibolya, elnök, Hagyományápolók Klubja, Szenttamás: „Saját dél-alföldi, vajdasági viseletekben vagyunk, mivel a kutatások kimutatták, hogy nem öltöztek Szenttamáson angyalnak, hanem az ünneplő, a templomi ruhájukat vették elő és abban mentek el betlehemezni. Egyedül a pásztorok, akik bekecset, kucsmát és subát húznak, ők utánozzák valójában a pásztorokat.” A kérdésre, hogy a szenttamásiak mikor és hol láthatják a betlehemest, beszélgetőtársunk elmondta, hogy a tervek szerint az éjféli misén, majd azt követően a helyi közösség előtti téren. Az idén újra meghívást kaptak Zentára, ahol december 17-én az ottani Karácsonyi Kavalkád keretében mutatják be a szenttamási darabot.
Szenttamás
Kiškunhalaš
Hagyományápolók Klubja

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.