Ugrás a tartalomra

A kispiaci lányok sem úszták meg szárazon a húsvéthétfőt

2024.04.01
13:26
2024.04.01
16:42
Forrás
Pannon RTV
A helybeli Jókai Mór Művelődési Egyesület néptáncos fiúi már kora reggel elkezdték járni a falu utcáit, és meglocsolták a néptáncos lányokat. Többségüknek illatos kölni jutott, volt azonban, akit jól nyakon öntöttek egy vödör hideg vízzel.

Kora reggel gyülekeztek Kispiac központjában a locsolkodni induló néptáncosok. A fiúk locsolóverseket mondtak a lányoknak, majd kölnivel öntözték meg őket, nehogy elhervadjanak.

Dimovity Ramon, néptáncos: „A falunak a fiúi lovaskocsival vagy biciklivel elindulnak reggel, és minden lányhoz ellátogatnak, meglocsolják őket, vagy vízzel vagy kölnivel.”

A lányok tehát elhalmozták a fiúkat apró ajándékokkal, amit a locsolkodók kis kosárkáikba gyűjtöttek.

Dusnoki Léna, néptáncos:
„- Tojásokkal, virágokkal.
- Ilyen szép tulipánt is kapnak, mint ami a kezedben van?
- Igen. Meg csokitojásokat.
- Megérdemlik?
- Igen.
- Miért?
- Azért, mert ugye a lányokat meglocsolják.”

Évek óta megszervezik a hagyományos locsolkodást a kispiaci néptáncosok. Ennek célja a húsvéti hagyományok ápolása és őrzése – emelte ki Vörös Edina. A kispiaci Jókai Mór Művelődési Egyesület néptánccsoportjának vezetője hozzátette: „Ezért a húsvéthétfői népszokást, a locsolkodást is hagyományosan lovaskocsival tesszük emlékezetesebbé a gyerekek számára. A lányok a faluban több helyen összegyűlnek csoportosan, és így várják a locsolkodókat. A fiúk pedig érkeznek lovaskocsin és várják a festett tojásokat, a virágokat a kalapjukra, és az édességeket.”

A gyerekek alig várták, hogy a feldíszített fiáker elinduljon, és elvigye őket az egy-egy háznál összegyűlt lányokhoz. A kispiaci néptáncos fiúk húsvéthétfőn évről évre lovaskocsin énekelve járják a falut, és meglocsolják a néptáncos lányokat. Így volt ez az idén is. A locsolkodókat Fábián Franjo, a gyerekek Pista bácsija fuvarozta, mint mondta a kicsinyek kérésére.

„Én szoktam nekik mondani, hogy a lovak nem mennek, ha nem dalolnak. Úgyhogy szép az, amikor dalolnak is a gyerekek, ha bírnak, és akkor így működik ez. Akkor azt hallják már messziről, meg akkor van ez a csörgő, azt már a lányok fülelik, hogy közeleg-e a ló, és a locsolkodók. Megkínálnak bennünket egy kis süteménnyel, ezzel-azzal, meg virágot is kapnak a gyerekek.”

Úgy tűnik, a kispiaci lányok idén sem fognak elhervadni. Nemcsak illatos kölniből, de vödörből a lányok nyakába zúdított hideg vízből sem volt hiány. A meglocsolt néptáncos lányok édességgel és hímes tojásokkal jutalmazták a fiúkat. A lányos házaknál pedig házi süteményekkel és üdítővel kínálták a locsolókat.

Kispiac
locsolkodás
Jókai Mór Művelődési Egyesület
Vörös Edin

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.