Ugrás a tartalomra

A kispiaci lányok sem úszták meg szárazon a húsvéthétfőt

2024.04.01
13:26
2024.04.01
16:42
Forrás
Pannon RTV
A helybeli Jókai Mór Művelődési Egyesület néptáncos fiúi már kora reggel elkezdték járni a falu utcáit, és meglocsolták a néptáncos lányokat. Többségüknek illatos kölni jutott, volt azonban, akit jól nyakon öntöttek egy vödör hideg vízzel.

Kora reggel gyülekeztek Kispiac központjában a locsolkodni induló néptáncosok. A fiúk locsolóverseket mondtak a lányoknak, majd kölnivel öntözték meg őket, nehogy elhervadjanak.

Dimovity Ramon, néptáncos: „A falunak a fiúi lovaskocsival vagy biciklivel elindulnak reggel, és minden lányhoz ellátogatnak, meglocsolják őket, vagy vízzel vagy kölnivel.”

A lányok tehát elhalmozták a fiúkat apró ajándékokkal, amit a locsolkodók kis kosárkáikba gyűjtöttek.

Dusnoki Léna, néptáncos:
„- Tojásokkal, virágokkal.
- Ilyen szép tulipánt is kapnak, mint ami a kezedben van?
- Igen. Meg csokitojásokat.
- Megérdemlik?
- Igen.
- Miért?
- Azért, mert ugye a lányokat meglocsolják.”

Évek óta megszervezik a hagyományos locsolkodást a kispiaci néptáncosok. Ennek célja a húsvéti hagyományok ápolása és őrzése – emelte ki Vörös Edina. A kispiaci Jókai Mór Művelődési Egyesület néptánccsoportjának vezetője hozzátette: „Ezért a húsvéthétfői népszokást, a locsolkodást is hagyományosan lovaskocsival tesszük emlékezetesebbé a gyerekek számára. A lányok a faluban több helyen összegyűlnek csoportosan, és így várják a locsolkodókat. A fiúk pedig érkeznek lovaskocsin és várják a festett tojásokat, a virágokat a kalapjukra, és az édességeket.”

A gyerekek alig várták, hogy a feldíszített fiáker elinduljon, és elvigye őket az egy-egy háznál összegyűlt lányokhoz. A kispiaci néptáncos fiúk húsvéthétfőn évről évre lovaskocsin énekelve járják a falut, és meglocsolják a néptáncos lányokat. Így volt ez az idén is. A locsolkodókat Fábián Franjo, a gyerekek Pista bácsija fuvarozta, mint mondta a kicsinyek kérésére.

„Én szoktam nekik mondani, hogy a lovak nem mennek, ha nem dalolnak. Úgyhogy szép az, amikor dalolnak is a gyerekek, ha bírnak, és akkor így működik ez. Akkor azt hallják már messziről, meg akkor van ez a csörgő, azt már a lányok fülelik, hogy közeleg-e a ló, és a locsolkodók. Megkínálnak bennünket egy kis süteménnyel, ezzel-azzal, meg virágot is kapnak a gyerekek.”

Úgy tűnik, a kispiaci lányok idén sem fognak elhervadni. Nemcsak illatos kölniből, de vödörből a lányok nyakába zúdított hideg vízből sem volt hiány. A meglocsolt néptáncos lányok édességgel és hímes tojásokkal jutalmazták a fiúkat. A lányos házaknál pedig házi süteményekkel és üdítővel kínálták a locsolókat.

Kispiac
locsolkodás
Jókai Mór Művelődési Egyesület
Vörös Edin

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.