Ugrás a tartalomra

Kiss Andrea zongorista első önálló koncertje

2023.05.28
08:44
2023.05.28
16:21
Forrás
Pannon RTV
Első önálló koncertjét tartotta meg Kiss Andrea zongorista a pancsovai Jovan Bandur Zeneiskola harmadik osztályos tanulója. Az est vendége volt Andrea húga, Kiss Laura klarinétos, akit Miona Barbul tanárnő kísért zongorán.

Az iskola koncerttermében Johann Sebastian Bach, Frédéric Chopin és Sergei Bortkiewicz szerzeményei kerültek műsorra a tanévzárón.

A 73 éve működő Jovan Bandur Zeneiskola koncerttermében összegyűlt szépszámú közönség előtt Kiss Andrea ez alkalommal is kitűnően vizsgázott.

Nikola Grujevski, nyugalmazott klarinéttanár, Pancsova: „Boldog vagyok, hogy most közvetetten átadjuk nekik, és valahogy magamat látom ebben az egész történetben. Nagyon boldog vagyok, szép volt, a gyerekek nagyon jól játszottak, mégpedig nagy zeneiséggel, sok szeretettel, sok boldogsággal, ami most mindannyiunknak hiányzik.”

Az est vendége volt Andrea húga, Kiss Laura, aki klarinét szakon fejezi idén a középiskola első osztályát édesapja, Kiss Samu klarinéttanár osztályában. Nővérével együtt nagyon sokat készültek a hangversenyre.

Kiss Laura, klarinétos, Jovan Bandur Zeneiskola, Pancsova: „Főleg miatta izgultam, jobban, mint magam miatt. Tudom, hogy ő ezt fantasztikusan eljátssza, és nagyon büszke vagyok rá, hogy milyen jól ezt és átadta nekünk, amit szeretett volna mondani ezzel.”

Kiss Andrea 2013-ban kezdte meg zeneiskolai tanulmányait zongora szakon. A tíz év szorgos munka, a számos hazai és nemzetközi fesztiválokon, versenyeken szerzett díj és elismerés eredményezte, hogy a középiskola harmadik osztályának évzáró vizsgája egy önálló hangverseny legyen.

Kiss Andrea, zongorista, Jovan Bandur Zeneiskola, Pancsova: „Könnyű szívvel vettem, meg örömmel fogadtam el a koncertet is, ahogy a tanárnő ajánlotta, hogy év végén egy koncertet szervezünk, és el voltam ájulva, hogy én is megtehetek egy ilyen nagy lépést, nagyon örültem neki.”

Zongoratanárnője, Bálintné Ligeti Mária a kezdetek óta oktatja Andreát és gondozza zenei tehetségét.

Bálintné Ligeti Mária, zongoratanár, Jovan Bandur Zeneiskola, Pancsova: „Andrea egy különleges tehetség volt elejétől kezdve, ahogy belépett a zeneiskolába, tudtam, hogy belőle biztos lesz egy jó zenész, egy jó zongorista. Sokat dolgoztunk minden évben, és olyan szépen haladt, hogy öröm volt vele minden órán dolgozni. Soha nem jött el úgy, hogy nem készülne föl, mindig be volt gyakorolva, ami föl volt adva. Igyekszik nagyon, tele van zenével, zeneileg nagyon jól fejlett, a technikája is szépen fejlett, ez a tíz év alatt rengeteget csináltunk meg.”

Kiss Andrea a koncert utolsó zeneszámaként Sergei Bortkiewicz rendkívül igényes, négytételes cisz-moll szonátáját adta elő, mégpedig ősbemutatóként Szerbiában. Ezt a szerzeményt zenei világegyetemek mesterképzésein adják elő.

Kiss Andrea
zongorista
koncert
Pancsova
Jovan Bandur Zeneiskola
Kiss Laura
Miona Barbul

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.