Ugrás a tartalomra

Kodály: Kősziklánk az ősi magyar dal

2022.12.10
15:46
2022.12.10
18:03
Forrás
Pannon RTV
250 fellépő vett részt a Kodály: Kősziklánk az ősi magyar dal elnevezésű népzenei vetélkedőn Topolyán. A találkozót a 140 évvel ezelőtt született Kodály Zoltán tiszteletére szervezték.

Óvodások és a fiatal korosztály képviselői is részt vehettek a VI. Kodály - Kősziklánk az ősi magyar dal elnevezésű népzenei vetélkedőn.

Radics Zara, Horgos: Klasszikus hegedűvel, népi énekkel, néptánccal foglalkozom és népi hegedűvel érkeztem. Két friss csárdást és egy csárdást adok elő.”

A találkozóra Vajdaságból és Magyarországról érkeztek versenyzők.

Lógó Bianka:
Én ötödikes koromban kezdtem el, mivel a Hunyadiban van egy népdal szakkör, ahová összejárunk és éneklünk egy órában és őszintén nincsenek kedvenceim, mert mindegyiket ugyanúgy szeretem.

Lengyel Anna, Jánoshalma: Igazából alsóban mindig volt külön népdalórám a tanárommal, aki engem állandóan felkészített és felső tagozatban volt az, hogy én is jártam erre a népi szakkörre a Hunyadi János Általános Iskolába és most már körülbelül egy héten kétszer van énekórám.

Énekesek és hangszeresek is felléptek különböző formációkban. Egy szabadon választott összeállítást adtak elő a versenyzők a Kárpát-medence népzenei dialektusainak anyagából, valamint egy kötelező dalt a Kodály Zoltán által gyűjtött bukovinai dalok közül.

Sörfőző Szűgyi Judit, felkészítő, Topolya:
Igyekszünk hazai anyagból válogatni, hiszen elsősorban az a feladatunk, hogy az itthoni örökséget ápoljuk és tartsuk életben. A gyerekekkel is erre törekszem, tehát velük most épp topolyai dalokat fogunk játszani.

Előadásmód, stílus, tisztaság - mindezt figyelte a szakmai zsűri a verseny során.

Szabó Kocsis Zsuzsanna, népdalénekes:
Fontosnak tartom azt, hogy a fiatalok, amit előadnak, azt hitelesen tegyék úgy hangzásban, úgy stílusban és ugyanakkor ha az életük és a mindennapjaik része is a népzene, a népdal, akkor ezt a hitelességet még inkább erősíti, hogy folyamatosan foglalkoznak vele, a felkészítőtanáraik adják át a tudásukat, tapasztalatukat nekik.

Olyan gazdag népi kultúrával rendelkezünk, mint azt hiszen egy nemzet sem a világon - mondja Csizmadia Anna, a 2012-es Fölszállott a páva népzenei vetélkedő győztese, aki zsűriként vett reszt az eseményen. Azt hiszem, hogy tálcán kaptuk ezt az előttünk lévő generációktól, gyűjtőktől és nekünk kötelességünk ezt megtanulni, élni a mindennapokban és hacsak lehet minél szélesebb körben terjeszteni. Nagyon jó látni a mai verseny során is ezeket a csillogó tekinteteket, hogy milyen tiszták ezek a gyerekek és mennyi élettel éneklik, hegedülik, citerázzák ezeket a népdalokat.

A népzenei vetélkedőt a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezte a Jánoshalmi Erdélyi Hagyományokért Egyesülettel együtt.

Kisimre Szerda Anna, elnök, Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, Topolya:
Hat évvel ezelőtt abból a megfontolásból szerveztünk népzenei vetélkedőt, hogy méltón megünnepeljük Kodály születésének napját, így idén éppen 140 éve, hogy született Kodály Zoltán, az egyesületünk pedig 30 éve vette fel a Kodály Zoltán nevet.

A vetélkedőn több mint ötven produkciót mutattak be a versenyzők.

népzenei vetélkedő

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.