Ugrás a tartalomra

„A költészet mindannyiunk anyanyelve”

2024.01.25
21:33
2024.01.26
16:31
Forrás
Pannon RTV
A magyar kultúra és az anyanyelv ápolása - ez volt a témája a VM4K-ban megtartott csütörtök esti beszélgetésnek. Az est vendégei Móricz Virág Kinga és Vadnai Erika voltak, akikkel L. Móger Tímea költő beszélgetett.

Vadnai Erikának gyermekkora óta fontos a magyar kultúra és az anyanyelvápolás. Tavaly a budapesti 24. Kossuth-szónokversenyen harmadik helyezést ért el, amelyre Móricz Virág Kinga készítette fel. A magyar kultúrához kötődő néptánc és népzene viszont csak középiskolás korában kezdte el érdekelni.

Vadnai Erika, hallgató, Újvidéki Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék: „Középiskolás koromban kezdtem el hallgatni népzenét, elkezdeni táncházakba járni, és az egész magával ragadott. Olyan társaságokba kerültem be, ahol ez szintén fontos volt. Utána pedig úgy éreztem, hogy erre valamilyen szinten már születünk, csak kell az a kis löket, hogy megtapasztaljuk, és utána felismerjük, hogy ez tényleg fontos nekünk.”

Móricz Virág Kinga az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékére jár, ahol doktorandusz. Emellett más hallgatókat készít fel különféle szónokversenyekre, és ő is aktívan részt vesz az identitásmegőrző eseményeken.

„Én és a társam is igen aktívan részt veszünk a magyar kultúra berkein belül, már gyermekkorunk óta. Plusz szónokversenyeken veszünk részt, versmondáson, néptáncon és népi énekelünk is. Ez tulajdonképpen az identitásunknak a nagy részét kiteszi, hogy a magyar kultúrához szorosan kötődünk.”

A beszélgetést a magyar kultúra napja alkalmából szervezték meg.

VM4K
Csütörtök esték
Móricz Virág Kinga
Vadnai Erika
L. Móger Tímea
magyar kultúra napja
költészet

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:48, Frissítve: 08:14

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt történt az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában. Egy 13 éves fiú reggel fél 9-kor, apja fegyverével nyitott tüzet a biztonsági őrre, aki testével védte a tanulókat.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.