Ugrás a tartalomra

Koponyánk, körülbelül

2023.03.05
14:10
2023.03.05
16:43
Forrás
Pannon RTV
A Divine Comedy Company - Isteni Színjáték Társulat Szabadkán először mutatta be a Koponyánk, körülbelül című előadását. Verebes Ernő Karinthy Frigyes halálközeli élményét írta színpadra.

Az előadás a karinthys életérzést mutatja meg kívülről és belülről. Csizmadia Gergely és Boros Ádám F és X szerepében tulajdonképpen Karinthy és az ő belső énjének párbeszédét játssza el, az íróra jellemző humorral.

Csizmadia Gergely, színész: „Nagyon izgalmas ez az Utazás a koponyám körül. Szerintem, aki nem olvasta el, annak érdemes elolvasni. Ebből készült az átirat, amiben két részre bontotta szerző a főszereplőt. Karinthy zsenije, humora és személyisége megengedi szerintem ezt. A kérdésre válaszolva, mindannyiunkban él egy ilyenfajta kettősség. Mindenkinek van egy felsőbbrendű énje, tudatalattija. Ez adja a dramaturgiáját az előadásnak. Tehát mi küzdünk folyamatosan, kokettálva a nézőkkel. ”

A rendező a Jászai Mari-díjas Kálló Béla volt. Szavai szerint az előadás méltó kezdése volt a társulat munkájának. Az előadással a rendező igyekezte bemutatni, hogyan lehet átértékelni egy pandémia utáni időszakot. Erre pedig szerinte kiváló eszköz volt Karinthy humora. A cél az volt továbbá, hogy a nézőknek minél átfogóbban bemutassák a személyiség kettősségét. Kálló szerint okkal játssza az említett két színész a szerepeket.

„Tudtam, hogy ismerek egy embert, aki tökéletes ellenpontja lesz Karinthynak, vagyis Csizmadia Gergelynek, őt Boros Ádámnak hívják, és az ő személyében megkapja azt az ellenpontot, aki folyamatosan ott motoszkál, mi ezt alteregónak vagy tükörnek nevezhetjük, a lényeg az, hogy tökéletes válasz a kérdéseire, vagy kérdező a válaszokra a Karinthynak, és Boros Ádám szerepében az a mennyiségű humor, az az ironikus humor, amit ő képvisel, a legmegfelelőbb. Nem mellesleg, ők ketten a privát életükben is cikizik egymást. Nekem csak annyi dolgom volt, hogy a végén kanalizáljam az ő energiáikat.”

Az Isteni Színjáték Társulatnak ez az első előadása, amelyet áprilisban többször is bemutatnak majd Vajdaságban.

Koponyánk körülbelül
Verebes Ernő
Karinthy Frigyes
Csizmadia Gergely
Boros Ádám

Most

18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.
17:18, Frissítve: 19:33

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihat

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.
16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.