Ugrás a tartalomra

Kortárs magyar festők kiállítása nyílt Topolyán (videó)

2016.11.15
08:48
A vajdasági kortárs magyar festők alkotásaiból nyílt kiállítás Topolyán kedd este
A vajdasági kortárs magyar festők alkotásaiból nyílt kiállítás Topolyán kedd este. Ács József képzőművész születésnapja, november 14-e a vajdasági magyar képzőművészet napja. Negyvennyolc vajdasági magyar képzőművész 53 alkotását vonultatja fel a tárlat.      Különböző technikákkal, különböző témákat feldolgozó festmények érkeztek a meghívásos kiállításra a vajdasági akadémiai festőktől. Gyurkovics Hunor, képzőművész, Szabadka: „Hetvenegy óta részt veszek rendszeresen az itt történő eseményeken, művésztelepeken és kiállításokon is, nagyon szívesen jövök ide, először is a táj is kedves számomra, ez a vajdasági táj.” Vendégkiállítóként Novák Mihályt és Török Istvánt hívták meg a szervezők, akik bár nem akadémiai festők, mégis jelentősek a vajdasági képzőművészetben. Török István, képzőművész, Ludas: „Minden, ami kísérletező, akármi, ott nem születnek mindjárt remekművek, hanem előbb meg kell ismerni az anyagot, a szemléletet. Én egy ilyen alkat vagyok, és nem sokat törődök vele, főleg az utóbbi egy-két évtizedben, hogy ki mit mond, csinálom a magamét.”



Negyvennyolc vajdasági magyar képzőművész 53 alkotását állították ki a topolyai Art Galleryben. A művészek az elmúlt két év legjobb munkáiból adnak ízelítőt. Zsáki István, az Art Gallery vezetője: „Ez a vajdasági festészetnek egy seregszemléje, egy bizonyos formában tanúságtétel egy kisebbségi nemzetnek Vajdaságban, hogy képzőművészet terén, vagy a művészet terén hova ért.” Több frissen diplomázott vagy végzős alkotó munkájának is helyet ad a kiállítás, akik kötődnek szülőföldjükhöz és a hagyományaikhoz – emelte ki a megnyitón Náray Éva kulturális-művészeti újságíró. „Én soha nem voltam derülátóbb, mint ma, hiszen azt kell mondani, és ez a kiállítás is ezt tükrözi, hogy az elmúlt évtizedben, vagy még kevesebb év alatt, annyi fiatal képzőművész jelentkezett, annyi fiatal választotta ezt a pályát, hogy az egészen elképesztő.” A vajdasági magyar képzőművészetet bemutató tárlat karácsonyig várja az érdeklődőket a topolyai Art Galleryben.

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.