Ugrás a tartalomra

Kórustalálkozót tartottak Ludason (videó)

2017.04.23
19:48
A találkozón többek között részt vett a palicsi, hajdújárási és a martonosi énekkar, illetve Magyarországról is érkeztek vendégek
A találkozón többek között részt vett a palicsi, hajdújárási és a martonosi énekkar, illetve Magyarországról is érkeztek vendégek. A dalnokok tájjellegű népdalokkal készültek a találkozóra.    A kórustalálkozó a ludasi énekkar fiatal fellépőinek műsorával vette kezdetét. Fábián Mónika kórusvezető elmondta, hogy a gyerekek évről évre egyre érdeklődőbbek a népdalok iránt és folyamatosan bővül a tagok száma. Fábián Mónika, leánykórus vezető, Ludas: „Évente három-négy fellépés biztosan van. Idén első alkalommal voltak a Szólj Sípszó népzenei vetélkedőn, ahol a csoportos ének és a két szólistánk is ezüstminősítésben részesült. Igazából ebből rendszert szeretnénk csinálni, hogy a jövőben is minden évben szerepeljenek Újvidéken.” A gyermekkórust a ludasi női csoport követte. Brezovszki Eszter három kórust vezet. A hajdújárási, ludasi, illetve palicsi csoportot is ő irányítja. Brezovszki Eszter, kórusvezető, Palics: „A hajdújárási népdalkör egy aratódalokból összeállított csokrot énekel. A ludasiak inkább szerelmi dalokat énekelnek. A palicsiak bácskai dalokat énekelnek, a női kar. A férfiak pedig vajdasági pásztordalokat énekelnek.”



A magyarországi sárrétudvari dalnokok vezetője, Tóthné Szabó Mária bízik abban, hogy a csoportok kapcsolata elmélyül a találkozó során, és az itt kötött barátságok tartósak lesznek. Tóthné Szabó Mária, kórusvezető, Sárrétudvar, Magyarország: „Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nagyon sok a felkérés. Ami számunkra nagyon elkeserítő, hogy nem mindegyiknek tudunk eleget tenni. Ez elsősorban azért van, mert az alapítvány anyagi lehetősége is korlátozott, és így elsősorban azokat a felkéréseket vesszük előre, amelyek az elszakított területeken vannak. Ezért vagyunk ma itt Ludason.” A találkozót negyedik éve szervezték meg. Az esemény házigazdája a ludasi Ludas Magyi Művelődési Egyesület. Vásárhelyi Teréz, elnök, Ludas Matyi Művelődési Egyesület, Ludas: „Vannak más országokból is, az anyaországból is, és Kárpátaljáról is kapcsolataink. Egy olyan rendezvényt szervezünk, ahová őket is meg tudjuk hívni, be tudnak mutatkozni és ahol barátkozni tudunk.” A népdalcsoportok a jövőben is terveznek hasonló összejöveteleket, ahol a régi hagyományokat ápolhatják és a fiataloknak átadhatják tudásukat.
Ludas
kórustalálkozó

Most

20:56

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.
19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.
16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.
16:26

Így várja Budapest a kínai elnököt

Belgrádból Budapestre repül a kínai elnök. Hszi Csin-ping péntekig tartó látogatása során kétoldalú politikai, gazdasági és nemzetközi kérdésekről tárgyal Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Sulyok Tamás köztársasági elnökkel.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.