Ugrás a tartalomra

Kosztolányi Dezsőre emlékeztek a nevét viselő intézmények

2017.11.03
17:14
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
81 éve halt meg Kosztolányi Dezső, a szabadkai születésű író, költő. Habár sírja Budapesten van, a nevét viselő intézmények közösen rótták le kegyeletüket a család szabadkai sírboltjánál.

Habár sírja Budapesten van, a nevét viselő intézmények közösen rótták le kegyeletüket a Kosztolányi család sírboltjánál, a szabadkai Bajai-úti temetőben.

Kosztolányi Dezső Őszi koncert című versét olvasta fel Oláh Mezei Celesztina. A Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület fontosnak tartja a költőre való megemlékezést. Oláh Mezei Celesztina, elnökségi tag, Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület: „Sose nem fogunk erről megfeledkezni. Amióta létezik az egyesület, mindig megemlékezünk róla, és a Kosztolányi egyesületen belül is tartunk megemlékezéseket a nevével kapcsolatban.”

Szabadkán több intézmény is büszkén viseli az író nevét. A Kosztolányi Dezső Színház minden évben részt vesz a megemlékezésen. Mikes Imre Elek, színész, Kosztolányi Dezső Színház: „Nyomai fellelhetőek a városban. Egy-egy regényéből, a Pacsirtából például bizonyos színhelyek a városban léteznek. Maga a színház valójában csak a nevét viseli Kosztolányinak. Mi nem dolgoztunk fel Kosztolányit eddig, de például a Kosztolányi gimnáziummal nagyon-nagy kapcsoltban vagyunk minden téren.”

Kosztolányi Dezső kultusza ma is él a városban. A lakosok büszkék Szabadka híres szülöttjére. Mégis szükség van arra, hogy az évfordulókon, jeles napokon felhívjuk rá a figyelmet. Hicsik Dóra, könyvtáros, Szabadkai Városi Könyvtár: „Ő 1936. november 3-án halt meg, amikor még elevenen élt a két világháború közötti Szabadkán a Kosztolányi család emléke. Nem csak Kosztolányi Dezső, akinek kortársai, egykori osztálytársai még éltek itt a városban, hanem az apuka emléke is, aki azelőtt tíz évvel halt meg, és a gimnázium tanára, majd igazgatója volt. Tehát rá is sokan emlékeztek.”

Már évek óta hagyomány, hogy a Kosztolányi Dezső nevét viselő szabadkai intézmények, egyesületek közösen koszorúzzák meg a Bajai-úti temetőben a Kosztolányi családi sírboltot. Fleisz Anasztázia, elnök, Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület: „Pár évvel ezelőtt jött ez az ötlet, mert előtte is minden évben megemlékeztünk, hogy közösen emlékezzen minden intézmény, amely a Kosztolányi nevet viseli. Fölvettük velük a kapcsolatot, és megkértük őket, hogy ezen a napon koszorúzzanak velünk együtt. Ez most már negyedik éve közösen történik, hogy ide kijövünk, és közösen koszorúzunk.”

A diáksegélyező egyesületnek idén mintegy 350-400 ösztöndíjasa van, akik közül csak kevesen jelentek meg a megemlékezésen.

Kosztolányi Dezső
Szabadka
kegyelet

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.