Ugrás a tartalomra

Kosztolányi-talány (videó)

2016.03.31
06:45
Beszédkészségre, találékonyságra és mindenekelőtt Kosztolányi Dezső író életének ismereteire is szükségük volt a diákoknak a Kosztolányi-talány elnevezésű vetélkedőn
Beszédkészségre, találékonyságra és mindenekelőtt Kosztolányi Dezső író életének ismereteire is szükségük volt a diákoknak a Kosztolányi-talány elnevezésű vetélkedőn. Idén először a középiskolások mellett az általános iskolás tanulók is részt vehettek a szabadkai megmérettetésen. A Szabadkai Városi Könyvtár előtt gyülekeztek a diákok csütörtökön reggel. A Kosztolányi-talány elnevezésű vetélkedő témája idén a Kosztolányi család volt. A megmérettetésre hónapokat készültek a résztvevők. Nagy Torma Viktória: „A magyartanárnőnkkel készültünk fel, az iskolában ilyen csoportmunkákat csináltunk. Könyveket olvastunk Kosztolányiról.”



Bajusz Krisztina, a Szabadkai Zeneiskola csapatával tavaly is részt vett a vetélkedőn. „Szeretnénk az első háromba bekerülni. Tavaly nem sikerült, de csak egy hajszálon múlott, úgyhogy idén szeretnénk ezt megvalósítani.” A diákok először megtekintették Kosztolányi családi sírját, ezután elindultak a városba, hogy teljesítsék a rájuk bízott feladatokat. A diákok egy térkép segítségével keresték meg az állomásokat, ahol beszédkészség-fejlesztő és ügyességi feladatok vártak rájuk. Masa Viktória: „Van ilyen feladat, hogy csak e betűvel kell beszélni, mert Kosztolányinak a barátja, Karinthy képes volt egy órát csak e betűvel beszélni.” A résztvevők a feladatok megoldásával még több ismeretet szerezhettek Kosztolányi Dezső munkásságáról és életéről. Győrfi Adrianna, szervező: „Mindkét kategória ugyanazt a feladatot kapta, csak az általános iskolásoknak egy kicsit másképp van leírva. Kosztolányi Ágostonról egy nekrológot kellett írniuk a csapatoknak.” A vetélkedőt a Kosztolányi-napok keretében szervezték meg. A versenyre ezúttal 19 négyfős csapat nevezett be. Hicsik Dóra, könyvtáros: „2011-ben indult útjára és igazából az a lényege, hogy a gyerekek a ma Szabadkáján ismerjék meg Kosztolányi Szabadkáját. Különböző Kosztolányihoz fűződő helyszíneket járnak be, feladatlapokat töltenek ki és az ebből megszületett eredmény adja a rangsort.” A gyerekek a kalandok mellett részt vehettek a Kosztolányi-szobor megkoszorúzásán, megtekinthették a Kosztolányi csodái című kiállítást és a Kosztolányi Dezső Színház Én is néző vagyok című produkcióját is élvezhették.

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.