Ugrás a tartalomra

Közel 1 700 kis néptáncos lép fel Óbecsén a Kőketáncon

2023.05.19
17:24
2023.05.19
20:39
Forrás
Pannon RTV
A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében ma kezdődött a Kőketánc énekes népi gyermekjáték- és néptáncvetélkedő Óbecsén. A kétnapos szemlén több mint 60 produkciót mutatnak be az általános iskolások és a nagycsoportos óvodások.

Bánáti népi játékokkal másodikként állt színpadra a magyarittabéi Búzavirág Hagyományápoló Egyesület Aprócskák nevű csoportja. Palotás Lengyel Anna óbecsei koreográfus két éve foglalkozik ezekkel a gyerekekkel.

„Kicsit jobban izgulok, mint amikor én voltam a fellépő. Nagyon ügyesek a gyerekek, annyira látom rajtuk, hogy kitartóak, motiváltak, hogy itt megmutassák, hogy ők mennyire keményen dolgoznak egész évben, és ez egy kiváló lehetőség a számukra, hogy találkozzanak más gyerekekkel."

Fellépés előtt az utolsó simításokat ejtik a népviseletükön a torontálvásárhelyi kis táncosok. Gáspár Hanna október óta tagja a Perdülő csoportnak.

„Itt vannak a barátaim, és együtt éneklünk, együtt táncolunk és ez nagyon érdekes nekem."

Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület által delegált zsűrit Podpácz Beáta, Kirch Zoltán és Szarka Zsolt alkotja. A tagok több szempontot vesznek figyelembe a produkciók értékelése során.

Szarka Zsolt, művészeti vezető, Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes, Békéscsaba: „Koreográfiai megformálás, tánctudás, folklorisztikai hitelesség, impressziók a koreográfia alapján, illetve az sem mellékes, hogy milyen viseletbe öltözködnek fel a gyermekek."

Az idén több mint 60 produkcióban közel 1 700 általános iskolás és nagycsoportos óvodás lép fel Óbecsén. A Kőketáncot 26 évvel ezelőtt álmodta meg Szabó Gabriella a kollégáival együtt.

„Izgalmas látni azokat a fiatalokat, akik itt kezdték bontogatni a szárnyukat, itt volt az első föllépésük egyike, és ma már profi csoportokban táncolnak Magyarországon, mert ott van erre lehetőség. Becsülettel megállják a helyüket, ez külön öröm számomra, és ők visszajönnek, ha egy mód van rá, hogy megnézzék, mi történik most a Kőketánc háza táján."

A rendezvényt a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezte, társszervezője pedig az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör.

Kőketánc
néptánc
Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.