Ugrás a tartalomra

Közös kincseink és Kölyök kaláka Óbecsén

2023.06.22
12:21
2023.06.22
17:49
Forrás
Pannon RTV
Negyedik alkalommal szervezték meg Óbecsén a Közös kincseink néptánctábort a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben, amivel párhuzamosan Kölyök kaláka néven kézművestábor is volt.

A kisebbek néptánclépéseket gyakoroltak, a nagyobbak kézműveskedtek az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. A hétfőtől péntekig tartó programokon az alsós diákok a népművészeti foglalkozások mellett más programokon is részt vesznek.

A másodikos Pécsi Sára a legjobban eddig az adai kirándulást élvezte.

„Szerdán mentünk fürdeni, az nekem nagyon jó volt, csúszdáztunk meg fürdöttünk, az nagyon jó volt, ma pedig agyagoztunk meg csináltunk mézeskalácsokat.”

A 11 éves Kovács Kristóf most először vesz részt a táborban.

„Azért jövök, hogy sokat  kézműveskedjek, találkozhassak a barátaimmal a nyári szünetben, nagyon jó nekem ez a tábor.”

A néptánc világába Fenyvesi Zénó néptáncoktató vezeti be a gyerekeket.

„Ha táncos lesz, vagy ha nem is lesz táncos, például az ugrásgyakorlatok abban fejlesztenek, hogy minél magasabbra ugranak vagy az állóképességet fejlesztik, a ritmusgyakorlatok a ritmusérzéket, de szerintem majd később gyorsabban fog az eszük vágni, és a logikát is fejlesztik az ilyen megkülönböztető gyakorlatok.”

A népdal- és táncoktatással párhuzamosan a Forrás-Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ Kölyök kaláka címmel tart kézműves tábort. Az idei a harmadik ilyen rendezvény a kultúrkörben, és ezúttal a népmesék világába kalauzolja a gyerekeket.

Cseszák Balázs, elnök, Forrás MNKOK: „Mivel a népmese elég hanyagolt a népművészet terén, ezért azt szeretnénk, ha a gyerekek ezzel is jobban megismerkednének, nem csak szó, illetve hallás formájában, maguk is beleéljék magukat, és a képzeletviláguk is fejlődjön azzal, hogy olyan tárgyakat tudnak alkotni, ami a népmeséhez kapcsolódik.”

A mostani a negyedik Közös kincseinek elnevezésű néptánctábor a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben.

Ricz Kasziba Beáta, munkatárs, Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, Óbecse: „Ennek a célja, ahogy a neve is mondja, hogy a közös kincseinket, a népdalokat, a néptáncot, a népszokásokat a gyerekek megszeressék, illetve, aki már szereti, az művelje, megismerkedjen új dalokkal, új táncokkal.”

Az öt nap alatt 45 gyermek vesz részt különböző foglalkozásokon. A programokat a budapesti Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Óbecse
Közös kincseink
néptánctábor
Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör
Kölyök kaláka

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.