Ugrás a tartalomra

Köztes utakon

2023.10.13
14:55
2023.10.13
16:43
Forrás
Pannon RTV
Hogyan változnak a néprajzi kutatások alapcélkitűzései? Múlt és jelen a néprajzban, a kultúra és az ember kapcsolata.

Ezekkel a témákkal tartott konferenciát a Kiss Lajos Néprajzi Társaság Topolyán, Köztes utakon címmel. Köszöntötték 75. születésnapján Szőke Annát, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnökét is. 

A topolyai Művelődési Ház kiállítóterme adott otthont a Kiss Lajos Néprajzi Társaság Köztes utakon c. konferenciájának. A népi és a nemzeti kultúra kutatása szorosan összefügg - emelte ki előadásában Ball János a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kutatási, stratégiai és koordinációs igazgatója: „A nemzet nemcsak a direkt nemzeti jelképekben van jelen, tehát a himnuszban, a szózatban, a lobogóban, a címerben, hanem a mindennapi életünket is keresztül-kasul szövi a nemzettudat, hogy milyen fákat tartunk, milyen növényeket, milyen tárgyakat tartunk a nemzethez tartozónak.”

Szőke Anna 10 éve a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke, emellett számos kiadvány szerzője, helytörténeti és óvodapedagógiai tevékenysége is jelentős a vajdasági magyarság szempontjából - emelte ki Kónya Sándor.

Kónya Sándor, versénekes, néprajzkutató, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság tagja: „Nemcsak a néprajz területén alkotott maradandót, hanem az óvodapedagógia terén is, ott elévülhetetlenek az érdemei, ugyanis a magyar néprajzi szemléletet próbálta bevinni az óvodapedagógiába és sikerrel.”

Leiningen-Westerburg Ármin titeli nyughelyének felújítását és a kishegyesi lourdes-i Szűzanya szobrának felújítását is Szőke Anna kezdeményezte. Mint mondja, mindig is fontos volt számára tegyen a magyar közösségért és felhívja a figyelmet értékeink megóvására. Számos terve van még, jelenleg a kulturális antropológiát tanulmányozza.

Szőke Anna, elnök, Kiss Lajos Néprajzi Társaság: „Meg kell említeni a klasszikus néprajzot, amivel többségünk foglalkozik, de jön a kulturális antropológia, ami többségében a jelenkutatást végzi és a kettőnek ötvöződnie kell idővel majd, nekünk tanulni kell ezt, vajdaságiakra gondolok és az idősebb generációra, mert mi a klasszikust tanultuk és azt szeretjük is, tehát a régmúltat kutatni, feltárni, viszont a kulturális antropológia meg már a változásokkal foglalkozik, milyen változások jöttek be, hát nagyon sok és hogy mire figyeljünk oda, ezért vagyunk köztes vonalon.”

Lanczendorfer Zsuzsanna magyarországi etnográfus előadásában népköltészeti kutatással foglalkozott.

Kiss Lajos Néprajzi Társaság
Szőke Anna

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.