Ugrás a tartalomra

Különleges előadást hallhatott a dél-bánáti közösség a hétvégén

2019.03.04
18:13
2024.03.19
08:45
Forrás
Pannon RTV
Az erdélyi Farkaslakáról érkezett egy óvónő, aki Családmodell és gyermekvállalás a magyar népmesékben címmel tartott előadást. A résztvevők a népmese mai szerepéről is kérdezhettek.

A Kárpát-medencei körút részeként Székelykevén, Kevevárán és Hertelendyfalván is meghallgathatták az érdeklődők a székelyföldi óvónő eladását. Egy különös megközelítésben mutatott rá a magyar népmesék nagyságára és csodájára.

Népmeséinkben egészséges családmodell van és gyermekvállalásra biztat - hangzott el az előadáson. 

Hadnagy Jolán, óvónő, Farkaslaka, Románia: „Megmaradásunkhoz támpontok szükségesek. Nemzeti megmaradásunknak nagyon fontos alappillérei, hogy szülessen gyermek, hogy csodálatos magyar nyelvünket beszéljük, és hogy kultúránkat megéljük. Ott van a magyar népmese, mint lehetőség kultúránk erősítésére, kis- és nagycsaládjaink erősítésére. A magyar nyelvben elöl van a családnév és utána a személynév, és ennek üzenetértéke is van számunkra, hogy előtérbe helyezzük kis-és nagycsaládunkat, nemzetünket, és ez által egyénenként is boldogok lehetünk. A magyar népmese utat tud mutatni nekünk.”

Lőcsei Antal helyi mesemondó nagyon tanulságosnak tartja a meghallgatott előadást. Szerinte más megvilágításban is lehet szemlélni, és így mesélni a régi igaz történeteket: „Egyszer beszélgettünk Raffai Judittal, vajon manapság születnek-e népmesék? Arra a meggyőződére jutottunk, hogy miért ne születhetnének, amikor generációról generációra, nemzedékről nemzedékre marad. Ha már két-három nemzedék elmesélte egyik a másikának, akkor ugyanúgy lehet népmese, ha igaz történet volt is.”

Az est különlegessége az volt, hogy pont a családot középpontba helyező előadás alatt a hertelendyfalvi magyar közösség egy új taggal gyarapodott.

népmese
Hertelendyfalva
Hadnagy Jolán

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.