Ugrás a tartalomra

Lányi Ernő emléktáblát avattak a Szabadkai Zeneiskolánál

2023.10.25
13:32
2023.10.25
16:04
Forrás
Pannon RTV
Az intézmény egykori igazgatója Lányi Ernő 100 éve halt meg. Korábban is volt egy emléktáblája az iskolánál, ezt 2014-ben ellopták. A Bíró Károly Alapítvány, dr. Pásztor Bálint és Gubás Ágota segítségével gyűjtötték össze a pénzt az új táblára.

Lányi Ernő a szabadkai Zeneiskola igazgatója volt 1907-től. Munkássága alatt az intézményt európai rangra emelte, továbbá megalapította a Szabadkai Filharmóniát is. Az emléktábla avatón Pekár Tibor, az iskola volt tanára beszélt Lányiról.

„1906-ban volt egy kongresszus, amelyen összejöttek a zenepedagógusok és megegyeztek abban, hogy ezentúl egységes lesz a zeneoktatás az országban. Meghatározták a kötelező tananyagot, ezt minden iskolában meg kellett valósítani, hogy diplomát kapjon a növendék és aztán jelentkezhessen akadémiára bárhol Európában és a világon. Akkor növelték meg a tanítási évek számát, új anyagot szerzett be ő, és aztán nagyon sok mindent csinált.”

Az idén 155 éves intézmény az egyetlen zenede Szerbiában, ahol a szerb nyelv mellett középfokon magyar nyelven is tanulhatnak a tehetséges fiatalok. Jelenleg több mint 750 tanulója van.

Dragana Nikolić, a Szabadkai Zeneiskola igazgatója: „Az emléktáblát, amelyet ma újra avatunk először 2007-ben helyezték el itt az Aracs Alapítvány segítségével. 7 év után sajnos ellopták, azonban a Bíró Károly Alapítványnak és dr. Pásztor Bálintnak köszönhetően újra elfoglalhatta méltó helyét a zeneiskola falán. A zeneiskola története során számos kiváló művésszel gazdagította történelmünket, amely által iskolánk azzá a jelentős intézménnyé vált, amelyre ma is büszkék vagyunk.”

Az avatót követően meg is koszorúzták az emléktáblát. Dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT elnöke beszédében kiemelte, nagyon kevesen mondhatják azt el, hogy már életükben tisztelték őket. Lányi Ernő viszont egyértelműen ilyen személyisége Szabadkának - tette hozzá.

„Hogy mennyire megbecsült polgára volt a mi városunknak azt mi sem fejezi ki jobban mint a Pesti Naplónak a tudósítása, amely a halálának az alkalmából jelent meg 100 évvel ezelőtt. Ebből a cikkből megtudhatjuk, hogy az akkori Szabadkán 20 ezren kísérték az utolsó útjára. És ahogy ez a Pesti Napló cikkében megjelent, a kereskedők, az iparosok kijöttek az üzletekből. Leengedték a rolót, így kifejezve a tiszteletüket Lányi Ernő előtt, amikor a halottas menet elhaladt az üzleteik előtt.”

Az avatóünnepségen a zeneiskola tanuló és tanárai is felléptek. Lányi Ernő szerzeményeket adtak elő.

Lányi Ernő
Szabadkai Zeneiskola
emléktábla
avatás

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.