Ugrás a tartalomra

Lányi Ernő emléktáblát avattak a Szabadkai Zeneiskolánál

2023.10.25
13:32
2023.10.25
16:04
Forrás
Pannon RTV
Az intézmény egykori igazgatója Lányi Ernő 100 éve halt meg. Korábban is volt egy emléktáblája az iskolánál, ezt 2014-ben ellopták. A Bíró Károly Alapítvány, dr. Pásztor Bálint és Gubás Ágota segítségével gyűjtötték össze a pénzt az új táblára.

Lányi Ernő a szabadkai Zeneiskola igazgatója volt 1907-től. Munkássága alatt az intézményt európai rangra emelte, továbbá megalapította a Szabadkai Filharmóniát is. Az emléktábla avatón Pekár Tibor, az iskola volt tanára beszélt Lányiról.

„1906-ban volt egy kongresszus, amelyen összejöttek a zenepedagógusok és megegyeztek abban, hogy ezentúl egységes lesz a zeneoktatás az országban. Meghatározták a kötelező tananyagot, ezt minden iskolában meg kellett valósítani, hogy diplomát kapjon a növendék és aztán jelentkezhessen akadémiára bárhol Európában és a világon. Akkor növelték meg a tanítási évek számát, új anyagot szerzett be ő, és aztán nagyon sok mindent csinált.”

Az idén 155 éves intézmény az egyetlen zenede Szerbiában, ahol a szerb nyelv mellett középfokon magyar nyelven is tanulhatnak a tehetséges fiatalok. Jelenleg több mint 750 tanulója van.

Dragana Nikolić, a Szabadkai Zeneiskola igazgatója: „Az emléktáblát, amelyet ma újra avatunk először 2007-ben helyezték el itt az Aracs Alapítvány segítségével. 7 év után sajnos ellopták, azonban a Bíró Károly Alapítványnak és dr. Pásztor Bálintnak köszönhetően újra elfoglalhatta méltó helyét a zeneiskola falán. A zeneiskola története során számos kiváló művésszel gazdagította történelmünket, amely által iskolánk azzá a jelentős intézménnyé vált, amelyre ma is büszkék vagyunk.”

Az avatót követően meg is koszorúzták az emléktáblát. Dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT elnöke beszédében kiemelte, nagyon kevesen mondhatják azt el, hogy már életükben tisztelték őket. Lányi Ernő viszont egyértelműen ilyen személyisége Szabadkának - tette hozzá.

„Hogy mennyire megbecsült polgára volt a mi városunknak azt mi sem fejezi ki jobban mint a Pesti Naplónak a tudósítása, amely a halálának az alkalmából jelent meg 100 évvel ezelőtt. Ebből a cikkből megtudhatjuk, hogy az akkori Szabadkán 20 ezren kísérték az utolsó útjára. És ahogy ez a Pesti Napló cikkében megjelent, a kereskedők, az iparosok kijöttek az üzletekből. Leengedték a rolót, így kifejezve a tiszteletüket Lányi Ernő előtt, amikor a halottas menet elhaladt az üzleteik előtt.”

Az avatóünnepségen a zeneiskola tanuló és tanárai is felléptek. Lányi Ernő szerzeményeket adtak elő.

Lányi Ernő
Szabadkai Zeneiskola
emléktábla
avatás

Most

13:32

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács kétnapos egyetemi felkészítő tábora Újvidéken. A képzés február óta zajlott online, mától jelenléti formában folytatódik az újvidéki Európa Kollégiumban, ahová több mint 50 végzős középiskolás érkezett.
11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.