Ugrás a tartalomra

Lányi Ernő halálának 100. évfordulója alkalmából műsort tartottak Szabadkán

2023.03.12
20:47
Forrás
Pannon RTV
Nemcsak a Szabadkai Zeneiskola igazgatója volt, hanem ő alapította meg a város filharmonikus zenekarát is.

A Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben Pekár Tibor tartott előadást a zeneszerzőről, de fellépett a Veronika népdalkör, a Hang Klasszikus Zenei Társulat, továbbá szavalatot is hallhattak az érdeklődők.

Lányi Ernő nemcsak a Szabadkai Zeneiskola igazgatója volt, hanem ő alapította meg a város filharmonikus zenekarát is. Minderről Pekár Tibor zenei szakíró tartott előadást. „Ez olyan tett volt, amire kevés példa volt az országban. Akkor nem sok jó zenekar működött még a Nagy-Magyarországon, mert azt ne felejtsük el, hogy az ő munkássága tulajdonképpen a Nagy-Magyarországon játszódott le. Azzal, hogy megalapította ezt a zenekart, még inkább ismertté tette a várost, és világhírű művészeket hívott ide.”

A Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület idén 125 éves. 1963-ban vette fel, az akkor még iparos dalárda a zeneszerző nevét - ismertette Mihályi Katalin, az egyesület elnöke. A művelődési egyesület rendezvényei a következő időszakban is folytatódnak. „Lesz még Lányi-műsorunk. A Városháza dísztermében szeretnénk az év folyamán egy nagy Lányi-koncertet tartani, és szeretnénk a 125 évről is megemlékezni.”

Az eseményen elhangzott, hogy hamarosan megjelenik Pekár Tibor könyve, amely Lányi Ernő munkásságát és életét dolgozza fel.

Lányi Ernő
megemlékezés

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.