Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Lazar Malagurskira emlékeztek

2021.12.09
19:26
2021.12.10
15:41
Forrás
Pannon RTV
Megemlékeztek Lazar Malagurski tamburaművészről, tanárról a Szabadkai Zeneiskolában. Halálának tizedik évfordulója alkalmából életéről és munkásságáról film készült, amit az emlékkoncert után vetítettek le.

Lazar Malagurski 1961-ben hozta létre a tamburaszakot a Szabadkai Zeneiskolában, amely akkoriban Jugoszláviában az elsőnek számított.

A tagozaton ahol négy tanár tanít, népszerű a diákok között. Pálfi Péter is ezt a hangszert választotta: „Nagyon megfogott a szép hangzása és az, hogy lehet vele zenekarban zenélni.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Lazar Malagurski zeneszerzőként is tevékenykedett. Csütörtök este hét művét adták elő, valamint bemutatták a róla készült filmet is.

Malagurski Aleksandar: „Tíz év múlt el a halála óta, ezért határoztuk el, hogy visszaemlékezünk a műveire és munkájára. Azért tettem ezt, mivel azt láttam, hogy elindult a felejtés folyamata.”

Lazar Malagurski 1993-ig tanított az intézményben, majd később egykori tanítványai vették át helyét, Vojislav Temunović és Mira Temunović.

Mira Temunović szervező, karmester: „Nagyon sokat tett a tamburáért, sokat dolgozott a zeneiskolában, megőrizte a tambura fontosságát. Mi, az egykori diákok segítettünk. Egy gazdag örökséget hagyott ránk, amit folytatnunk kell, megőrizni és gazdagítani.”

A tambura a hosszúnyakú lantok családjába tartozó pengetős hangszer. A tambura-típusú hangszereket pedig a világ számos országában ismerik, és mindenhol egyaránt kedvelik.

Lazar Malagurski
megemlékezés
Szabadkai Zeneiskola
Szabadka

Most

12:47

Orbán Viktor bemutatta kormánya szerkezetét

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedd reggel bemutatta a Fidesz-KDNP frakciószövetségnek kormánya szerkezetét, a minisztereket és ismertette feladataikat - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Népszerű