Ugrás a tartalomra

Lazar Malagurskira emlékeztek

2021.12.09
19:26
2021.12.10
15:41
Forrás
Pannon RTV
Megemlékeztek Lazar Malagurski tamburaművészről, tanárról a Szabadkai Zeneiskolában. Halálának tizedik évfordulója alkalmából életéről és munkásságáról film készült, amit az emlékkoncert után vetítettek le.

Lazar Malagurski 1961-ben hozta létre a tamburaszakot a Szabadkai Zeneiskolában, amely akkoriban Jugoszláviában az elsőnek számított.

A tagozaton ahol négy tanár tanít, népszerű a diákok között. Pálfi Péter is ezt a hangszert választotta: „Nagyon megfogott a szép hangzása és az, hogy lehet vele zenekarban zenélni.”

Lazar Malagurski zeneszerzőként is tevékenykedett. Csütörtök este hét művét adták elő, valamint bemutatták a róla készült filmet is.

Malagurski Aleksandar: „Tíz év múlt el a halála óta, ezért határoztuk el, hogy visszaemlékezünk a műveire és munkájára. Azért tettem ezt, mivel azt láttam, hogy elindult a felejtés folyamata.”

Lazar Malagurski 1993-ig tanított az intézményben, majd később egykori tanítványai vették át helyét, Vojislav Temunović és Mira Temunović.

Mira Temunović szervező, karmester: „Nagyon sokat tett a tamburáért, sokat dolgozott a zeneiskolában, megőrizte a tambura fontosságát. Mi, az egykori diákok segítettünk. Egy gazdag örökséget hagyott ránk, amit folytatnunk kell, megőrizni és gazdagítani.”

A tambura a hosszúnyakú lantok családjába tartozó pengetős hangszer. A tambura-típusú hangszereket pedig a világ számos országában ismerik, és mindenhol egyaránt kedvelik.

Lazar Malagurski
megemlékezés
Szabadkai Zeneiskola
Szabadka

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.