Ugrás a tartalomra

Légyott a könyvvel (videó)

2016.06.15
10:32
Légyott a könyvvel címmel tartották meg kedden délután és este a zentai Alkotóházban a 87
Légyott a könyvvel címmel tartották meg kedden délután és este a zentai Alkotóházban a 87. Ünnepi Könyvhét és a 15. Gyermekkönyvnapok vajdasági záróeseményét. A rendezvényt a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezte.  A szabadkai Életjel, az újvidéki Forum Könyvkiadó, a zentai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a szintén zentai zEtna Kiadó, valamint a topolyai Solymosy Könyvesház mutatkozott be a zentai közönségnek a Légyott a könyvvel című rendezvény keretében. A kiadóvezetők a legújabb kötetekről, valamint a vajdasági magyar könyvkiadás helyzetéről beszéltek. Virág Gábor, igazgató, Forum Könyvkiadó, Újvidék: „Nagyon sok szerző keres meg bennünket a kézirataival, folyamatos lemaradásban vagyunk, mert szeretnénk minden kéziratot a legprofesszionálisabb módon megjelentetni, ugyanakkor azt látjuk, hogy az olvasóink anyagi helyzete egyre szomorúbb, ezért próbálunk mindenféle akciókat kitalálni, hogy minél több olvasóra találjanak a könyveink.” A résztvevők közül többen is hangsúlyozták, a vajdasági magyar könyvkiadók nincsenek könnyű helyzetben, szerények a hazai források. Főként magyarországi támogatókra számíthatnak.



Beszédes István, vezető, zEtna Kiadó: „A zEtna most kizárólag az NKA-s könyvkiadási támogatásokra alapoz, és ilyen szempontból az idei év talán szerencsés is, mert olyan kiadói programba kezdtünk, amely az idei kínálatban is szerepel, de a jövő évi könyvheti címszavainkat is – öt-hat könyv lesz – azokat is nagyrészt lefedi.” A rendezvény célja a kiadók legújabb köteteinek szélesebb körben való megismertetése, valamint a könyvolvasás népszerűsítése. Varga Tamás, megbízott igazgató, VMMI: „Mindenki lehetőséget kapott arra, hogy a saját könyvét bemutassa, a könyvkiadók a saját munkásságukról tudjanak beszélni, ismertessék azt minél szélesebb körben, és én csak remélni tudom, hogy a következőkben a fiatalok nem elfordulnak a könyvektől, hanem megtalálják bennük azokat az értékeket, amiket eddig is képviseltek, és ezentúl is képviselni fognak.” A résztvevők egyetértettek abban, hogy a nehézségek ellenére kiadóink kínálata igen gazdag és sokrétű. Az utóbbi időben több rendkívül fontos kiadvány született térségünkben - emelték ki.

Most

21:59, Frissítve: 08:00

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.