Ugrás a tartalomra

Légyott a könyvvel Zentán

2023.06.16
15:23
2023.06.16
19:05
Forrás
Pannon RTV
Az olvasás népszerűsítése, a vajdasági kortárs írók és a könyvkiadók promotálása - egyebek mellett ez is a célja a Légyott a könyvvel elnevezésű rendezvénynek Zentán.

A programot a múlt héten lezajlott budapesti könyvhét és gyermekkönyvnapok zárórendezvényeként szervezték meg a Tisza-menti településen. Kormányos Katona Gyöngyi, a VMMI megbízott igazgatója elmondta, szeretnék felhívni a figyelmet a vajdasági magyar könyvekre, a kortárs írókra, költőkre és a vajdasági könyvkiadókra is.

Sokkal nagyobb a magyar könyvek iránti érdeklődés, mint amennyire elérhetőek ezek a könyvek, számolt be Beszédes István, a zEtna Kaidó vezetője a Légyott a könyvvel elnevezésű rendezvényen Zentán. „Valahol a határt nyitva kellene tartani a könyvek forgalma előtt, ami most nem lehetséges, mert az anyaország EU-s ország, mi pedig nem vagyunk azok, tehát ez egy erősen zárt határ, egy rosszul funkcionáló áteresztő réteg. Nekünk itt magyar könyvekre lenne szükségünk, elfogadható áron, és ugyanúgy a mi könyveinket is terjesztenünk kell, hiszen ma már az egyértelmű, hogy egy egyetemes kultúrát képviselünk.”

A vajdasági magyar könyvekre, a kortárs írókra, költőkre és a vajdasági könyvkiadókra szeretnék felhívni a figyelmet, mondta el Katona Gyöngyi, a VMMI megbízott igazgatója. Azzal, hogy a könyvvásárhoz a zentai piacteret és a piacon lévő Rin-Tin-Tin Klub kerthelyiségét választották, a céljuk az volt, hogy a könyvesboltba nem járó közönséget is megszólítsák. A könnyvásáron az érdeklődők jutányos áron vásárolhattak köteteket, sőt könyvbemutatókon is részt vehettek. „Az olvasásra felhívjuk nemcsak a fiatalok, hanem az idősek figyelmét is, mert manapság inkább már csak a virtuális térben gondolkodnak és jutnak hozzá, akár pdf formátumban könyvekhez. Ugyanakkor a könyvek a maguk valóságában is nemcsak ékszer lehet, hanem nagyon fontos az, hogy a polcon meg tudjuk őket fogni, tehát egyfajta dísz is, de szellemi termék is. Tehát ez egy kulturális örökség is és nekünk az a fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a szellemi kulturális örökségünkre, a magyar nyelvünkre, a vajdasági magyar irodalomra.”

A 94. Budapesti Ünnepi Könyvhét és a 22. Gyermekkönyvnapok vajdasági záróeseményét a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Forum Könyvkiadó Intézet, az Életjel Kiadó, a TM-People International és a zEtna kiadó közösen szervezte.

olvasás
könyv
Beszédes István
Katona Gyöngyi

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.