Ugrás a tartalomra

Leleplezték és felszentelték a Petőfi-szobrot Kúlán

2023.07.29
18:47
2023.07.29
20:27
Forrás
Pannon RTV
Három Petőfi-szobrot avatnak a hétvégén Vajdaságban a Mozdulj! Petőfi! programsorozat részeként. Az elsőt Kúlán leplezték le.

A VM4K pályázatára minden olyan vajdasági település jelentkezhetett, ahol még nincs Petőfi Sándort ábrázoló szobor, emléktábla vagy dombormű.

Ünnepélyes keretek között leplezték le Kúlán a Petőfi Sándort ábrázoló mellszobrot. A helyi római katolikus templom melletti téren kapott helyet az alkotás. A helyiek is örülnek az új szobornak.

Turza Szabolcs, Kúla: „Ami azt illeti, Kúlán, köztéren főképp nincs magyar illetőségű szobor. Egyedül a templomkertben van egy magyar szobor felállítva. Kúlán általánosságban véve nincs köztéri szobor, se szerb, se ukrán, se ruszin. Ami a kúlai magyarságot illeti, a szórványmagyarság egyik legkompaktabb közösségéről beszélünk, ez a Népkörnek is köszönhető. Az intézmény már több mint száz éve védi a magyarságot.”

Kúla egyike volt azon településeknek, amelyek sikeresen pályáztak a VM4K és a Magyar Nemzeti Tanács pályázatán, amelyet a Mozdulj! Petőfi! programsorozat részeként hirdettek meg. A pályázatra minden olyan vajdasági település intézménye, civil szervezete, művelődési egyesülete vagy helyi közössége jelentkezhetett, ahol még nincs Petőfi Sándort ábrázoló szobor, emléktábla vagy dombormű.

Lovas Ildikó, vezető, VM4K: „Azért köztéri, mert ki kell állnunk és el kell mondanunk azt, hogy mit tartunk fontosnak valakiről, aki az egyik legnagyobb költője a Kárpát-medencének, a Pannon-medencének, Közép-Európának, mondhatjuk ezt bátran, és ebben a pillanatban és ilyen szempontból egyáltalán nem az a fontos, hogy Petőfit vagy azt az ideált, amit ő követett, hogyan és miként értékeljük ma, hanem az, hogy a szabadság tisztaságáért valaki az életét volt hajlandó áldozni.”

Az önkormányzat is támogatta az ötletet, hogy a településen Petőfi mellszobrot helyezzenek el.

Valka Károly, alpolgármester, Kúla: „Kúla magyarsága él és élni akar, és ez a szobor azt is jelenti, hogy össze is tart. Ha ez nem volna, ma nem lennénk itt, és nem ünnepelnénk ezt az első magyar köztéri szobrot, ami Kúla közvetlen központjában van.”

A szobrok elkészítésére Szilágyi László újvidéki szobrászművészt kérték fel.

Szilágyi László, szobrász: „Nem fogják elhinni, de hét nap alatt befejeztem agyagban a Petőfi-szobrot, mert már 30-40 éve úgy időről időre rá gondolok, hát téged nem hívnak, hogy miért? Nagyon kihívó, azért, mert az ő személyisége különleges. Szerencsére megmaradt az egyetlen dagerrotípia, amellyel dolgoztam, a többit nem is néztem, mert nem tartottam relevánsnak, sok a romantizmus benne, és én nem tartottam Petőfit ilyen fajta romantikusnak, hanem egy félig bolond embernek.”

Kúla mellett egyébként szombaton kora este Kishegyesen is átadtak egy Petőfi-mellszobrot, vasárnap délelőtt pedig a törökfalui Szent Gellért-templomban tartanak szentmisét, majd a Százszorszép Művelődési Egyesület székháza előtti téren avatják fel Petőfi Sándor mellszobrát.

Kúla
Petőfi Sándor
Petőfi-szobor
Mozdulj! Petőfi!
mellszobor

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.
16:10, Frissítve: 17:22

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 17:11

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.