Ugrás a tartalomra

Lenyűgöző táncszínházas produkció Péterrévén

2017.12.01
08:16
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
Utazó műsorral köszönti a 91 éves Kallós Zoltán néprajztudóst a balánbányai Ördögborda Néptáncegyüttes. Csütörtökön Péterrévén mutatta be az erdélyi Mezőség sokszínű népdalkincsét és táncanyagát.

Születés, szerelem, katonaság, házasság, halál - egy élet legfontosabb állomásai elevenedtek meg a balánbányai Ördögborda Néptáncegyüttes előadásában. A Napszentület című produkciót a kárpátaljai, felvidéki, magyarországi és horvátországi közönség mellett Vajdaságban a péterréveiek csodálhatták meg.

Sterbik István, Péterréve: „Felemelő érzés volt egyszóval. Örülök, hogy vendégül láthatjuk ezeket a művészbarátainkat, és hálásak is vagyunk.”
Beretka Ferenc, Péterréve: „Nagyon a hatása alatt vagyok még mindig, megdöbbentő élmény, hogy még mindig tánccal ezek a fiatalok milyen mély emberi érzéseket tudnak kifejezni, milyen nagy sorstragédiákat el lehet táncolni egy színpadon.”

A csíki együttes ezzel a műsorral mentoruk, az idén 91 esztendős Kallós Zoltán néprajztudós előtt tiszteleg. A Mezőségi anyagot összefoglaló táncszínházas produkció valós emberi történeteket mesél el. Ürmösi-Incze Mária Terézia, koreográfus, Ördögborda Néptáncegyüttes, Balánbánya, Erdély: „Ha egy faluba elmegyünk, tudjuk, hogy valakinek ilyen az élete, olyan a sorsa, valakinek sikerült választani, valakinek a szülők választottak, valakit elvittek katonának, valakit nem – ezeket a sorsokat szerettük volna megmutatni, hogy nem egyszínű, mint egy tánckoreográfia, ahol mindenki egyformán csapja a lábát. Nem. Különbözőek.”

A turné szervezője a budapesti Égtájak Kulturális és Közművelődési Egyesület.

Péterréve
Ördögborda
Néptáncegyüttes
Erdély

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.