Ugrás a tartalomra

Léphaft Pál válogatott műveiből nyílt kiállítás Újvidéken

2023.08.26
11:51
2023.08.26
16:42
Forrás
Pannon RTV
A művész szatirikus rajzainak kiállítását a Stuarts galériában Bordás Győző író, szerkesztő és Nebojša Bošnjak, a galéria tulajdonosa nyitották meg.

Sokéves munkássága alatt született karikatúrákból rendezték meg a kiállítást, amely Léphaft Pál szavai szerint közelebb van a valósághoz, mint a múlthoz. Kiemelte, a karikatúra olyan grafikai műfaj, amely az újságot szereti leginkább, mert fontos számára a visszacsatolás.

„Gyakorlatilag ez a görbe tükör, amit a karikatúra mutat, az az igazi tükör, így láthatjuk legpontosabban önmagunkat, így láthatjuk vezetőinket, politikusainkat vagy a közéleti személyeket. Megismétlem, a karikatúra egy nagyon pozitív műfaj, mert elsősorban nem kicsúfol, nem kinevet, hanem olyan tulajdonságokra világít rá, amit nem látunk az emberben.”

Bordás Győző elmondta, hogy már tavaly, a karikaturista 70. születésnapján volt egy olyan gondolata, hogy jó volna a Horgász-szigeten megrendezni a retrospektív kiállítását. Hangsúlyozta, hogy nagyon nehéz volt a mintegy ezer karikatúrából kiválasztani azt a 40-50-et, amennyit be lehet mutatni egy ilyen kamarakiállításon.

Mindenesetre, azt hiszem, hogy ezek a karikatúrák, amelyeket ma kiállítottunk, méltóképpen prezentálják az ő munkásságát, mert ezek a képek, függetlenül attól, hogy politikusokról szólnak, eseményekről szólnak, vitriolosak, szóval meggyőzőek. Minden vonalában benne van valami, amit mi szatírának nevezünk, és ami gondolkozásra késztet bennünket.

Léphaft Pál kiállítása szeptember 10-ig tekinthető meg az újvidékiek által közkedvelt Horgász-szigeten.

Léphaft Pál
karikatúra
Újvidék
kiállítás

Most

19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.
16:10, Frissítve: 17:22

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 17:11

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.