Ugrás a tartalomra

Levéltári konferenciát tartottak Szabadkán

2023.09.22
13:05
2023.09.22
16:46
Forrás
Pannon RTV
Levéltáraink nagyjai, szerepük, eredményeik és jelentőségük témában konferenciát tartottak a szabadkai Városházán. A szerbiai előadók mellett Magyarországról és Horvátországból is érkeztek szakemberek.

A 16. Szabadkai Levéltári Napon egyebek között szó volt a 25 éve elhunyt Magyar Lászlóról is, akinek kutatási területe főként Szabadka történetére vetődött ki a középkortól az Osztrák–Magyar Monarchia összeomlásáig, különös tekintettel a város művelődéstörténetére.

Mészáros Zoltán, főlevéltáros, Szabadkai Történelmi Levéltár: „Mindenki, aki Szabadka régebbi múltjával foglalkozik biztos találkozni fog a nevével, valamelyik tanulmányával vagy könyvével. Ő egy olyan levéltáros, aki olyan nyomot hagyott maga után, amit nem könnyű elfelejteni.”

A vármegyei levéltárak Magyarországon olyanok, mint egy háziorvos: mindennel kell foglalkozni és mindenhez kell érteni - fogalmazott az eseményen Gőzsy Zoltán, a Baranya Vármegyei Levéltár igazgatója. „Kialakult egy mondat a fejemben: gyakorlat eszi a mestert. Ez azt jelenti, hogy azt lehet látni, hogy a levéltári munka során, amikor nagyon sok ügyfélszolgálati munka volt, akkor kevesebb idő maradt a közművelődésre, ami pedig nagyon fontos, egy regionális szerep a levéltár számára.”

A Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Vármegyei Levéltárát Gyenesei József képviselte, aki Baranyi Béla életéről és munkásságáról tartott előadást. „Különleges az ő személye abból a szempontból is, hogy ő egy rendkívüli levéltáros volt, mert volt benne egy képzőművész vonal is. Mindent megörökített, lerajzolt - a munkájuk hétköznapjait, de az ünnepeket, örömüket, bánatukat is.”

Gárdonyi Albertet, Budapest Főváros Levéltárának legnagyobb szakembereként emlegetik, emlékét pedig hűen ápolják. Mátyás Zoltán, főlevéltáros erről tartott előadást, amelyben kitért a budapesti és a vajdasági levéltárak közötti kapcsolatra is. „Budapest Főváros Levéltárában sok rendezvényt tartunk, amelyre határon túli levéltárak szakembereit is felszoktuk kérni, mint előadó vagy megszoktuk kérni, hogy vegyenek részt képzéseken. Nagyon örülünk, hogy mindig, minden alkalommal részt vesznek.”

A tanácskozáson szó esett még a levéltárosok jelentőségéről és szerepéről a két világháború között, a kulturális örökség őrzőiről, valamint, hogy a levéltárosok hogyan járultak hozzá a kulturális identitás megőrzéséhez a XX. században.

Szabadka
levéltár
konferencia
Mészáros Zoltán

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.