Ugrás a tartalomra

Libatoll és történelem

2017.09.26
12:40
2024.03.19
08:36
Forrás
Pannon RTV
A nagybecskereki iskolalapító Messinger Karolin életsorsa, a párbajok története, a beszolgáltatások ideje. Várady Tibor Libatoll és történelem című kötetének bemutatója Nagybecskereken.

Várady Tibor legújabb kötete a budapesti Ünnepi Könyvhétre jelent meg, és hétfőn volt az első vajdasági bemutatója. A szerző olyan történeteket dolgoz fel, amelyek alapjául a Várady család 1893 és 2014 között Nagybecskereken működtetett ügyvédi irodájának a dokumentációja szolgált. A bírósági akták tartalma arról tanúskodik, hogyan sodródik a történelem viharában a kis ember sorsa.

Várady Tibor, szerző: „Valamiképpen összeáll egy kép, amely egyébként szinte nyomtalanul eltűnt volna. Az ember mondja, hogy a nagy történelem megmarad, a kis emberek sorsa nem. De most, ahogy nézegetem ezeket az ügyeket, tulajdonképpen az is fölötlik, hogy talán az igazi történelem ezeknek a kis embereknek a sorsa volt.”

A Várady család páratlan értékű hagyatékának köszönve ez az ötödik kiadvány. De még vannak olyan rejtett dokumentumok, amelyek gazdagíthatják majd a vajdasági magyarság könyvtárát.

Sági Varga Kinga, a kötet szerkesztője: „A kis emberek kerülnek központba, akik kevésbé vettek részt a nagy történelemben. De újítása is van ennek a kötetnek, méghozzá az - és azt Ilia Mihály, a kötet recenzense is kiemelte, - hogy több az írói kommentár, és azok az események, ügyek továbbgondolása nagyobb ívet kap, mint a korábbi kötetben.”


 

A hétfői volt a nagybecskereki Madách Amatőr Színház idei második könyvbemutatója, a 65. jubileumi évadjának pedig az első rendezvénye. Jenovay Lajos, a Madách Amatőr Színház vezetője: „Természetesen a könyvbemutatóinkat továbbra is tervezzük, a naptári év lejártával még egy könyvet szeretnénk bemutatni, Szilágyi Mária, magyarcsernyei helytörténeti kutató könyvét. Szerintem október vagy november folyamán.”

A dokumentumpróza-kötetek közül a Zoknik a csilláron, életek hajszálon című szerb és német fordításban is megjelent. A legújabb, a Libatoll és történelem című kötet szerb fordítása pedig októberben hagyja el a nyomdát.

Várady Tibor
könyv
Libatoll
történelem
Nagybecskerek
bemutató

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.