Ugrás a tartalomra

A lírát népszerűsítették, tudatosították a vers megtartó erejét

2023.05.13
12:49
2023.05.13
16:27
Forrás
Pannon RTV
A verseké volt a főszerep Csókán. Megtartották ugyanis az anyaországi Versünnep-Diákseregszemle versmondóverseny vajdasági elődöntőjét.

A mostani elődöntő legjobbjai képviselhetik majd Vajdaságot a júniusban Budapesten tartandó döntőben. 

53 jelentkező érkezett a versenyre. Szarka Hanna a költészet szerelmese, sohasem hagyna ki egy-egy seregszemlét. Határozottan úgy érzi, egyre kevesebben olvasnak verseket. Gál László Csöndes vers hóról, békéről, emberről című költeményét adta elő. 

Szarka Hanna, Petőfi Sándor Általános Iskola, Zenta: „Tapasztalataim szerint már egyre kevesebb gyerek érkezik a szavalóversenyekre, főleg a hetedikes-nyolcadikos korosztályból. Egyre kevesebben vagyunk. Az osztálytársaim, illetve a mai gyerekek egyre kevesebbet olvasnak verseket és járnak szavalóversenyre, viszont én nagyon szeretem csinálni, és már első óta végigkísér ez a tevékenység.” 

2017 óta folyamatosan megmérettetnek az általános iskolák alsó és felső tagozatos diákjai. Középiskolások is jelentkezhettek, akiknek előadását zsűri értékelte, köztük a Magyarországról érkezett Csomor Csilla színésznő is. 

Csomor Csilla, színésznő, Magyarország: „Egészen másfajta képzés folyik itt, másfajta hozzáállás a versekhez. Azt gondolom, és bárhova járok határainkon túl magyar lakta településekre, hogy a magyar szó megtartó ereje, a közösség megtartó ereje, tartozni valahová, egy csoporthoz, legyen az tánccsoport vagy verselők csoportja vagy egy színjátszó csoport, az mind olyan plusz erőt tud még adni, plusz megtartóerőt és gyakorlatilag az identitáshoz szükséges hitet is fogja tudni biztosítani.” 

Az anyaországi Versünnep Alapítvány célként álmodta meg, hogy tudatosítsa mindenkiben a vers megtartó erejét, illetve népszerűsítse a lírát. A vajdasági elődöntő folyamatos szervezője a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület.  

Tóth Lívia, szervező, elnökségi tag, Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület: „Magyar írók, költők verseivel és prózáival lehet jelentkezni erre a versenyre. Minden évben a szervezők közzéteszik, hogy milyen irodalmi évfordulókat ünneplünk, de ez soha nem kötelező jellegű. Ez csak, hogy tudjanak róla, azok, akik verset választanak, és esetleg, ha azok az írók, költők közül szeretnének választani. Idén a kiemelt Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója és a Madách évforduló.” 

A döntőre a tervek szerint június folyamán kerül sor Budapesten, ahová az egész Kárpát-medencéből érkeznek majd azok a szavalók, akik az elődöntőkből jutottak tovább. 

Csóka
Versünnep Diákseregszemle
Tóth Lívia
Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület
Petőfi Sándor
Madách Imre

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.