Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Locsolkodást és tavaszváró ünnepséget is tartottak ma Csantavéren

2018-04-02
14:15
2018-04-11
11:08
Forrás
Pannon RTV
A hagyományőrző eseményt a helyi Mendicus Művészeti Központ hívta életre.

Lovaskocsikkal és zenészekkel érkeztek a lányokhoz a locsolkodók Csantavéren. A fiúk szavalatokkal és versekkel is készültek, hogy minél jobban lenyűgözzék a lányokat. A házak látogatását követően a csantavéri fiúkhoz a mohácsi busók is csatlakoztak, hogy elűzzék a telet. A falu központjába már közösen érkezett a menet, ahol a lányok tánccal köszöntötték a locsolkodókat.

Bár a busójárás februári szokás, az idei időjárás arra kényszerítette a busókat, hogy áprilisban is járják a télűző táncot. „Hát most már reméljük, hogy végleg sikerült elűzni az idei telet, mivel márciusban nagyon rossz idő volt. De a hagyományoknak megfelelően mi ezt már február elején megtettük, ahogy tőlünk ezt a naptár kérte.”

Csantavéren korábban pár évig szünetelt is a locsolkodás hagyománya.
Fekecs Zoltán, Csantavér: „Majdnem oda jutottunk, hogy lassan kimegy a divatból, de mi próbáljuk a hagyományokat újra feléleszteni és ilyenkor a lányok nagyon örülnek. Érdekes nekik a locsolkodás, a tojásfestés és az ezzel járó dolgok.”

A fiúk nem csak locsolkodtak, hanem táncra is perdítették a lányokat.
Kozma Klementina, néptáncos, Mendicus MK: „A lányok örülnek, főleg a fiatal lányok. Nagy készülődéssel várják mindig a fiúkat a locsolkodásra, piros tojásokkal, süteményekkel. Az idén a fiúk kitettek magukért, megérdemlik a piros tojást.”

A szervezőknek eltökélt céljuk, hogy életben tartsák ezt húsvéti szokást.
Vörös Róbert, elnök, Mendicus Művészeti Központ, Csantavér: „Úgy gondoltuk az elnöknőnkkel, Pintér Magdolnával, hogy ezt fel kell éleszteni és a gyerekeknek megmutatni, hogy milyen volt régen a locsolkodás. A hagyományokat velük is szeretnénk megtanítani, hogy amikor ők is felnőnek, tovább tudják majd adni, mint ahogy mi is most nekik.”

A csantavéri tavaszváró ünnepségen a helyi tánccsoportok mellett a horvátországi Talicska táncegyüttes férfi tagjai is részt vettek.

Csantavér
locsolkodás

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:49, Frissítve: 21:08

Gloria Victis – 1956

200 vajdasági fiatal vesz részt a Rákóczi Szövetség Gloria Victis – 1956 elnevezésű rendezvénysorozatában.
19:38, Frissítve: 21:49

10 éves a Szerb Haladó Párt

10 éves fennállását ünnepelte ma a Szerb Haladó Párt. A kraljevói sportcsarnokban megtartott eseményre az SZHP elnöke, Aleksandar Vučić Tomislav Nikolićtyal, a párt korábbi elnökével érkezett.

Népszerű

Eltűnt egy kislány

Egy kislány eltűnését jelentették a zentai rendőrségnek. Az apa közölte a hatóságokkal, hogy a 2009-ben született Csordás Erika ismeretlen irányba távozott az 1962-ben született A.T.-vel.
utcai látkép

Lebontják az engedély nélkül épült házakat

Lebontják az engedély nélkül épített objektumokat Szerbiában - ez történhet, ha életbe lép a legalizálásáról szóló jogszabály-módosítás, amely tegnap került a köztársasági parlament napirendjére.

Drogfogás Zentán

13 kilogramm marihuánát és egyéb kábítószert koboztak el Zentán a rendőrök.