Ugrás a tartalomra

Locsolkodást és tavaszváró ünnepséget is tartottak ma Csantavéren

2018.04.02
14:15
2018.04.11
11:08
Forrás
Pannon RTV
A hagyományőrző eseményt a helyi Mendicus Művészeti Központ hívta életre.

Lovaskocsikkal és zenészekkel érkeztek a lányokhoz a locsolkodók Csantavéren. A fiúk szavalatokkal és versekkel is készültek, hogy minél jobban lenyűgözzék a lányokat. A házak látogatását követően a csantavéri fiúkhoz a mohácsi busók is csatlakoztak, hogy elűzzék a telet. A falu központjába már közösen érkezett a menet, ahol a lányok tánccal köszöntötték a locsolkodókat.

Bár a busójárás februári szokás, az idei időjárás arra kényszerítette a busókat, hogy áprilisban is járják a télűző táncot. „Hát most már reméljük, hogy végleg sikerült elűzni az idei telet, mivel márciusban nagyon rossz idő volt. De a hagyományoknak megfelelően mi ezt már február elején megtettük, ahogy tőlünk ezt a naptár kérte.”

Csantavéren korábban pár évig szünetelt is a locsolkodás hagyománya.
Fekecs Zoltán, Csantavér: „Majdnem oda jutottunk, hogy lassan kimegy a divatból, de mi próbáljuk a hagyományokat újra feléleszteni és ilyenkor a lányok nagyon örülnek. Érdekes nekik a locsolkodás, a tojásfestés és az ezzel járó dolgok.”

A fiúk nem csak locsolkodtak, hanem táncra is perdítették a lányokat.
Kozma Klementina, néptáncos, Mendicus MK: „A lányok örülnek, főleg a fiatal lányok. Nagy készülődéssel várják mindig a fiúkat a locsolkodásra, piros tojásokkal, süteményekkel. Az idén a fiúk kitettek magukért, megérdemlik a piros tojást.”

A szervezőknek eltökélt céljuk, hogy életben tartsák ezt húsvéti szokást.
Vörös Róbert, elnök, Mendicus Művészeti Központ, Csantavér: „Úgy gondoltuk az elnöknőnkkel, Pintér Magdolnával, hogy ezt fel kell éleszteni és a gyerekeknek megmutatni, hogy milyen volt régen a locsolkodás. A hagyományokat velük is szeretnénk megtanítani, hogy amikor ők is felnőnek, tovább tudják majd adni, mint ahogy mi is most nekik.”

A csantavéri tavaszváró ünnepségen a helyi tánccsoportok mellett a horvátországi Talicska táncegyüttes férfi tagjai is részt vettek.

Csantavér
locsolkodás

Most

11:34, Frissítve: 11:41

Kiadós csapadék kellene a földeken

A hirtelen érkezett és tartósan magas hőmérséklet, valamint a csapadék hiánya továbbra is megnehezíti a termelők helyzetét - mondják a Zenta környéki gazdák. Jelenleg a kártevőkkel is fel kell venniük a harcot.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.