Ugrás a tartalomra

Luca, Luca, kitty-kotty!

2023.12.17
07:21
2023.12.17
16:20
Forrás
Pannon RTV
A Luca, Luca, kitty-kotty! című műsorral zárta az évet a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület. Minden szakcsoport színpadra lépett a zsúfolásig megtelt színházteremben.

Lucázással, illetve kotyolással kezdődött a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület hagyományos évzáró népzenei műsora. Törteli Levente és Smolenicki Gordon Martin a Recefice csapatot erősítette.

„ Nagyon jó népzenéket tanulunk, nagyon jó táncokat, azért szoktak néha fájdalmas táncok is lenni, ugye Levi? És azt a fiúk nem annyira szeretik.
- Jó a kislányokkal táncolni? Nem szégyellitek magatokat, megmeritek fogni a kezüket?
- Vannak olyan fiúk, akik nem merik, de én megmerem.
- Muszáj, mert van egy lépésünk.”


Galgamenti karikázót adott elő leánytársaival Teleki Viktória.

„ A tánc igazából közel áll a szívemhez, és a testvéreim is néptáncoltak.
- Szereted a népzenét?
- Igen, szeretem.”

Bár Gergely Ábel még csak hat éves, de bátran mikrofon elé állt, és elénekelte kedvenc nótáját.

„Mély kútba tekintek, asszonyomat látom, bíborba-bársonyba, gyöngyös koszorúba, retye-rutya fölkötővel, apró fényes gombostűvel.”

A téli időszak másik ismert népszokása a betlehemezés.

Huszonöt éve folyamatosan szerveznek műsorokat decemberben, a mostani programban mintegy 120-an vettek részt.

Lukács Imre, műsorszervező, Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület, Temerin: „Itt az a lényeg, hogy az adventi készülődésnek, várakozásnak az egyik pontja. A Lucázást azért választottuk, névnek a Luca, Luca kitty-kotty-ot, mert úgy éreztem annak idején, hogy az valahogy félre van téve, nincs előtérben, mint a karácsonyi népszokások.

Néptánccsoportok, gyermekek és felnőttek citerazenekara, asszony- és férfikórus, tamburazenekar, színjátszók, valamint a Berbence vonós zenekar - mind azt bizonyítják, hogy Temerinben a népzenének népes kedvelőtábora van.

Luca
Luca kitty-kotty
Temerin
Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület

Most

15:14, Frissítve: 15:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.
12:39, Frissítve: 12:49

Tavaszi nagytakarítás Tornyoson

A falu apraja-nagyja seprűt, lapátot és szemeteszsákot ragadott Tornyoson, hogy részt vegyen a hagyományos Föld napi munkaakción. Együtt igyekeztek széppé tenni a falut.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.