Ugrás a tartalomra

Lúdas Matyi története a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában (videó)

2017.02.23
13:17
Fazekas Mihály eredeti szövege alapján vitte színre Lúdas Matyi történetét a Zentai Magyar Kamaraszínház
Fazekas Mihály eredeti szövege alapján vitte színre Lúdas Matyi történetét a Zentai Magyar Kamaraszínház. A társulat László Sándor rendezésében állította színpadra a közismert történetet. Az előadás a múlt és a jelen találkozását öleli fel. „Háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza!” – ígéri meg Lúdas Matyi Döbrögi úrnak, miután legényei elagyabugyálják a sihedert, akinek figurájával nem volt egyszerű feladat azonosulni az őt alakító színésznek. Papp Arnold, színész, Zentai Magyar Kamaraszínház: „Nagyon sokat segített az, hogy a tanár úrral beszélgettünk róla, hogy milyen ez a karakter, mi a mozgatórugója ennek a Matyinak, és hogy milyen érzések uralkodnak benne egy adott szituációban.” ludas matyi zentai kamaraszinhaz 1 Döbrögi úr alakját a mai kor emberének jellemvonásaival is igyekeztek felruházni az alkotók. Nešić Máté, színész, Zentai Magyar Kamaraszínház: „Nem szerettük volna semmiféleképp például úgy beállítani, hogy egy ilyen ostoba földesúr, vagy hogy kifejezetten vicces alkat, nem, hanem veszélyes is ő, sokféle is ő, hogy azért fönt legyen a tétje a dolognak.” Fazekas Mihály eredeti szövege olyan különleges nyelvezettel íródott, amely a mai gyermekek számára már helyenként némi magyarázatra szorul. Virág György, színész, Zentai Magyar Kamaraszínház: „A narrátorok kiszólhatnak, és megmagyarázhatnak a gyerekfülnek ismeretlen szavakat, mai modern nyelvezettel.” ludas matyi zentai kamaraszinhaz 2 A múlt és a jelen találkozásának lehetnek tanúi a nézők. László Sándor, rendező: „Olyan módon adjuk elő az eredeti Lúdas Matyi szöveget, hogy az tud szólni a ma emberéhez, úgy érzem, kommunikál a nézőkkel, a gyerekkel, de akár a felnőttekkel is.”



A Lúdas Matyi című előadás elkészítésében dramaturgként Góli Kornélia, zenei munkatársként pedig Virág György segítette a rendező munkáját, míg a színpadi látvány megvalósításában Rutonić Róbert működött közre.
Zentai Magyar Kamaraszínház
Lúdas Matyi

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.