Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Ma a népdalkórusoké, szólistáké és a népzenészeké volt a főszerep Horgoson

2019-06-02
17:19
2019-06-02
20:29
Forrás
Pannon RTV
A tegnapi Gyöngyösbokréta után ma a népdalkórusoké, szólistáké és a népzenészeké volt a főszerep a XLIII. Durindón. A rendezvényen mintegy 110 népdalkórus és szólista mutatkozott be.

A rendezvény ünnepi áhítattal kezdődött a Szent István-szobor előtti téren, majd Gutási Ákos, horgosi plébános megáldotta a Durindó résztvevőit és lobogóját.

Az ünnepi beszédek után megközelítőleg 110 népdalkórus és szólista állhatott színpadra a két helyszínen megtartott rendezvényen. Vajdaság számos településéről érkeztek fellépők.

A kevi egyesület már majdnem 25 éve rendszeresen látogat el a fesztiválra.
Perpauer Mária, Bazsarózsa Népdalkórus, Móra István Művelődési Egyesület, Kevi: „Ebből is ugye tanulunk, itt rengeteg népdalénekes összejön, és minden évben tanulunk valami újat.”

A fellépő kórusokat és szólistákat mind a két helyszínen szakmai zsűri értékelte. Vakler Anna, zsűritag Budapestről érkezett, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, emellett maga is népdalénekes. „Egy olyan zenei anyagot látunk, amely a saját közösségi hagyomány, a saját területnek a legértékesebb, a legjobban kicsiszolt dallamait helyezi a középpontba. Tehát ez egy nagyon fontos zsűrizési szempont is, hogy tudnak-e a csoportok előrelépni, esetleg a saját falu hagyományában” - emelte ki Vakler Anna.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke az eseményen arról beszélt, hogy a rendezvénynek közösségmegtartó ereje is van Vajdaságban: „A Durindóban éppen az a legcsodálatosabb, hogy egyszerre 3-4 olyan generáció képviselteti magát, mely egyrészt az eredeti népdalt szólaltatja meg, a másik pedig a megtanult népdalt. A zenészek átörökítik azt az örökséget, amelyet itt ezen a tájon gyűjtöttek valamikor.”

A temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Dalárda tamburazenekara és kórusa kapta idén a Bodor Anikó-díjat a Horgoson megtartott Durindón. A kétnapos rendezvényfolyamon, amely tegnap kezdődött a Gyöngyösbokrétával kiderült az is, hogy jövőre Törökbecsén rendezik meg a vajdasági magyarság egyik legrangosabb és legtömegesebb kétnapos népzenei és néptáncfesztiválját.

Durindó
Horgos

Most

22:43

Enyhítések kezdődnek Angliában

A brit kormány tájékoztatása szerint fokozatosan újranyithatnak Angliában a koronavírus-járvány miatt március óta zárva tartó szabadtéri színpadok, edzőtermek, uszodák és szépségszalonok.
20:44, Frissítve: 20:53

Békés tüntetés volt Szabadkán

Egy közösségi oldalon megjelent felhívásra nagyjából száz szabadkai polgár csatlakozott a belgrádi tüntetésekhez csütörtökön este az észak-bácskai városban.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.