Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Ma a népdalkórusoké, szólistáké és a népzenészeké volt a főszerep Horgoson

2019-06-02
17:19
2019-06-02
20:29
Forrás
Pannon RTV
A tegnapi Gyöngyösbokréta után ma a népdalkórusoké, szólistáké és a népzenészeké volt a főszerep a XLIII. Durindón. A rendezvényen mintegy 110 népdalkórus és szólista mutatkozott be.

A rendezvény ünnepi áhítattal kezdődött a Szent István-szobor előtti téren, majd Gutási Ákos, horgosi plébános megáldotta a Durindó résztvevőit és lobogóját.

Az ünnepi beszédek után megközelítőleg 110 népdalkórus és szólista állhatott színpadra a két helyszínen megtartott rendezvényen. Vajdaság számos településéről érkeztek fellépők.

A kevi egyesület már majdnem 25 éve rendszeresen látogat el a fesztiválra.
Perpauer Mária, Bazsarózsa Népdalkórus, Móra István Művelődési Egyesület, Kevi: „Ebből is ugye tanulunk, itt rengeteg népdalénekes összejön, és minden évben tanulunk valami újat.”

A fellépő kórusokat és szólistákat mind a két helyszínen szakmai zsűri értékelte. Vakler Anna, zsűritag Budapestről érkezett, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, emellett maga is népdalénekes. „Egy olyan zenei anyagot látunk, amely a saját közösségi hagyomány, a saját területnek a legértékesebb, a legjobban kicsiszolt dallamait helyezi a középpontba. Tehát ez egy nagyon fontos zsűrizési szempont is, hogy tudnak-e a csoportok előrelépni, esetleg a saját falu hagyományában” - emelte ki Vakler Anna.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke az eseményen arról beszélt, hogy a rendezvénynek közösségmegtartó ereje is van Vajdaságban: „A Durindóban éppen az a legcsodálatosabb, hogy egyszerre 3-4 olyan generáció képviselteti magát, mely egyrészt az eredeti népdalt szólaltatja meg, a másik pedig a megtanult népdalt. A zenészek átörökítik azt az örökséget, amelyet itt ezen a tájon gyűjtöttek valamikor.”

A temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Dalárda tamburazenekara és kórusa kapta idén a Bodor Anikó-díjat a Horgoson megtartott Durindón. A kétnapos rendezvényfolyamon, amely tegnap kezdődött a Gyöngyösbokrétával kiderült az is, hogy jövőre Törökbecsén rendezik meg a vajdasági magyarság egyik legrangosabb és legtömegesebb kétnapos népzenei és néptáncfesztiválját.

Durindó
Horgos

Most

22:04

Százezrek tüntettek békésen Hongkongban

Több százezren tüntettek békésen vasárnap Hongkongban, azt mutatva, hogy a mozgalom továbbra is széles támogatást tud maga mögött a nemzetközi repülőtér működését megbénító ülőtüntetés után is.
21:35, Frissítve: 21:41

Kiirtotta családját egy orosz tizenéves

Meggyilkolta családjának öt tagját, majd önmagával is végzett egy tizenéves a Volga-menti Uljanovszk megye Patrikejevo falujában - jelentették vasárnap orosz hírügynökségek.
16:10, Frissítve: 16:48

Dinnyét vegyenek!

A közkedvelt nyári gyümölcs kilóját a szabadkai tejpiacon már 15 dinárért is meg lehetett vásárolni a hétvégén. Vasárnap rengeteg friss terméket kínáltak az árusok, de vásárolókból sem volt hiány.

Népszerű

Szakad a hó Ausztráliában

Hideghullám érte el Délkelet-Ausztráliát, a hegyvidéki területeken a hőmérséklet -3 fok körül mozgott.

Közel 200 km/h-val száguldozott

193 kilométeres óránkénti sebességgel haladt egy 24 éves férfi a szerbiai Rača település olyan útszakaszán ahol a sebességkorlátozás 80 km/h volt.