Ugrás a tartalomra

Ma tartották meg a Gyöngyösbokrétát (videó)

2016.06.12
04:17
2017.10.13
12:33
Tordán ma tartották meg az 53. Gyöngyösbokrétát, amelyen 33 néptáncegyüttes mintegy kilencszáz táncosa lépett fel.

Tordán ma tartották meg az 53. Gyöngyösbokrétát, amelyen 33 néptáncegyüttes mintegy kilencszáz táncosa lépett fel. A rendezvény helyszínét a bizonytalan időjárási előrejelzések miatt a labdarúgó pályáról áthelyezték a helyi Művelődési Otthon nagytermébe. A tordai Nepomuki Szent János római katolikus templomban ünnepi áhítattal kezdődött a Gyöngyösbokréta műsora. A Fesztivál lobogójának a megáldása után a néptáncosok díszfelvonulása és menettánca következett. Ez a tervezettnél rövidebb volt, mivel a szervezők úgy döntöttek, hogy a várható eső miatt a labdarúgó pályáról a helyi Kultúrotthon nagytermébe helyezik át a rendezvény színhelyét. Szabó Gabriella, a Fesztiváltanács elnöke: „Nem mertük bevállalni ezt a kockázatot. Hiszen ezek a viseletek, amikben itt a fiatalok ma föllépnek, egyrészt nagyon költségesek, másrészt, igen nehéz pótolni, újat beszerezni. A cipők, csizmák azok bőrtalpú csizmák, faszögekkel, szerencsés esetben. És bizony a nedves talaj egyáltalán nem tesz nekik jót.” Az időjárási viszontagságok ellenére már a szombati Durindó is fergeteges hangulatban zárult a késő esti órákban. Ehhez hozzájárult a Csík zenekar esti koncertje is, amit az eső sem ronthatott el. Dobai János, elnök, Torda HK: „Zuhogó esőben a több száz, mondhatom több ezer néző tapsolt, énekelt. És úgy gondolom, hogy ez a legszebb dolog, ami tegnap is tapasztalható volt a Durindón, hogy függetlenül a hivatalos műsor befejezésétől, az emberek összejöttek csoportokba, énekeltek, zenéltek, táncoltak. És ennek van a nagy értéke.”



A műsor szünetében bemutatták Bodor Anikó – Paksa Katalin: Vajdasági magyar népdalok V. című kötetét. Felléptek azok a fiatal tehetségek is, akik a gyermek- és ifjúsági népművészeti vetélkedőkön lettek díjazva. Közöttük volt a kelebiai fiúk csoportja is. Ifj. Gazsó Tibor, néptáncoktató: „A gyerekek nagyon ügyesek. El kell mondani, nagyon érdekes és hihetetlen, hogy ezt körülbelül olyan húsz alkalommal, tíz perc alatt sikerült megtanulni a fiúknak.” A Gyöngyösbokrétán szerkesztőségünk tagjai is megjelentek. A Juhász zenekar mellett a Népkör néptáncosai között is fellépett munkatársunk. Horváth Evelin, néptáncos, Szabadka: „Az idei Gyöngyösbokrétára széki táncokkal készültünk, ami egy friss koreográfia. Idén készült el, kora tavasszal. Másodszor vagy harmadszor mutatjuk be a nagyközönség előtt.” A fellépések nem múlhatnak el egy kis lámpaláz nélkül sem. Gulyás Viktória, néptáncos, Szentmihály: „Egy dél-alföldi táncot adunk elő. Még nem léptünk fel. Tizennegyedikek vagyunk. Egy kicsit izgulunk. De már várjuk, hogy elmúljon és letáncoljuk.” A rendezvény végén a Fesztivál lobogóját átadták Bácskossuthfalva küldöttségének, amely a Fesztiváltanács döntésének értelmében jövőre az 54. Gyöngyösbokréta és a 41. Durindó házigazdája lesz. Előzmény:

Hétvégén Durindó és Gyöngyösbokréta (videó)

2016.06.11.

Tordán ma tartották meg a XL. Durindót, a vajdasági magyar népzenei együttesek, szólisták és énekcsoportok, hagyományápolók és hagyományőrzők szemléjét. A fesztiválra 116 csoport több mint 1600 fellépőjét várták. A kísérőkkel együtt több mint kétezer vendég érkezett a bánáti településre.     A népzenekedvelők zarándokhelye ezen a hétvégén Torda, ahol a XL. Durindó és az LIII. Gyöngyösbokréta résztvevői mutatkoznak be. A bánáti falu 1985-ben már volt házigazdája a rendezvényeknek. Dobai János, elnök, Torda HK: „Bízom abban, hogy annak a több száz embernek a munkája, aki aktívan részt vett a szervezésben, most olyan módon térül meg, hogy minden idelátogató, fellépő, vendég jól fogja magát érezni.” A vendégek között volt Gombás Szeléna, Magyarország szabadkai konzulja is. Felolvasták Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár üdvözlő levelét. A Durindót Szabó Gabriella, a Fesztiváltanács elnöke nyitotta meg. „A Durindó negyvenéves jubileumát ünnepli idén. Ez engem külön nagy örömmel tölt el, hiszen annak idején, negyven évvel ezelőtt a citerazenekarok találkozójaként indult, viszont fontos találkozójává lett a táncházi zenekaroknak is, és meggyőződésem, hogy sokban hozzájárult, hogy a vajdasági táncházmozgalom, a népzenei mozgalom is ott tart, ahol éppen tart.”



A Torda közösségi életét bemutató tárlatokat Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke nyitotta meg. „Ott, ahol az emberek összefognak, és ahol tesznek valamit – megszerveznek például egy ilyen rendezvényt, megszervezik ezt az igen változatos kiállítás-sorozatot, ott van arra esély, hogy az emberek összekapaszkodjanak, és átvészeljék a nehézségeket.” Tápai István egykori tordai lakos 45 éve Ausztráliában él. Többször járt itthon. Most erre az eseményre jött haza. „Hallottam, hogy lesz, és úgy volt, hogy a búcsúra jövünk, de elhalasztottuk, hogy itt legyük és meglássuk barátainkat, az itteni rokonokat.” A magyarittabéi Hevesi Tibor zeneművészeti egyetemet fejezett be, de mint vallja, népzenén nőtt fel. Hevesi Tibor, operaénekes, Magyarittabé: „A magyar zene, a népdalok meg a népzene az inkább szeretetből jön. Emellett nőttem fel, ezt csináltam, ezt hallgattam mindig is. Ez innen jön és úgy döntöttem, hogy ebben az évben kipróbálom magamat e téren is, és bejelentkeztem a Durindóra.” Tordán hosszú idő után erre az alkalomra újra összeállt az asszonykórus. Csonti Irén, fellépő, Torda: „Az asszonyok másfél hónap alatt betanultak tordai dalokat. Ezzel léptek fel.” Sok fiatalnak ez volt az első fellépése a Durindón. Nagy Nikoletta, fellépő, Szabadka: „Szabadkáról érkeztünk, a középfokú Zeneiskolából a Dalkötő leánykórussal léptünk most fel, gyimesi csokrot adtunk elő. Két tanár kísért minket ütőgordonnal, illetve furulyával.” Visszapillantva a kezdetekre, senki sem hitte volna, hogy a Durindó megéli a negyven évet. Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Most pedig látva ennyi föllépőt, ennyi fiatalt, ennyi lelkes öntevékeny énekest, szólistát, muzsikust, azt kell mondanunk, hogy nemcsak negyven, még hosszabb idő is van ennek a vidéknek, ennek a tájnak és ennek a közösségnek, az itt élésre, az itt maradásra.” A Fesztiváltanács döntésének értelmében az LIV. Gyöngyösbokréta és a XLI. Durindó házigazdája jövőre Bácskossuthfalva lesz.      

Most

11:34, Frissítve: 11:41

Kiadós csapadék kellene a földeken

A hirtelen érkezett és tartósan magas hőmérséklet, valamint a csapadék hiánya továbbra is megnehezíti a termelők helyzetét - mondják a Zenta környéki gazdák. Jelenleg a kártevőkkel is fel kell venniük a harcot.
21:59, Frissítve: 11:04

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.