Ugrás a tartalomra

Ma van az aradi vértanúk kivégzésének 169. évfordulója

2018.10.06
11:07
2018.10.07
10:16
Forrás
Pannon RTV
Felvonták, majd félárbócra engedték a magyar nemzeti lobogót az Országház előtt Budapesten. Így vette kezdetét az aradi vértanúkra való megemlékezés a magyar fővárosban.

Felsorakozott a magyar Nemzeti Lovas Díszegység, a Magyar Honvédség Díszzászlóalja és a zenekar a Kossuth téren. Magyarország államfője, Áder János is részt vett a megemlékezésen Budapesten.

Magyarország lobogóját a díszőrség kísérte. Majd a magyar köztársasági elnök engedélyt adott a nemzeti zászló felvonására.

Katonai tiszteletadás mellett, Áder János köztársasági elnök jelenlétében ünnepélyesen felvonták a nemzeti lobogót. A nemzeti lobogó felvonásakor felcsendült a magyar Himnusz. Majd félárbócra eresztését a Szózat hangjai kísérték.

A magyar kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékeznek. A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon.

aradi vértanúk

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.