Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Ma van a magyar népmese napja

2021.09.30
15:12
2021.09.30
16:37
Forrás
Pannon RTV
A dátum Benedek Elek magyar újságíró, író, „a nagy mesemondó" születésnapja is egyben. Zentagunarason is ünnepeltek.
Pannon RTV/Szalai Adrián

A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé. A zentagunarasi tájházban másodszor szerveztek eseményt a magyar népmese napja kapcsán. Megtekintették és díjazták a gyerekek rajzait, melyeket kedvenc történetük ihletett.

Pannon RTV/Szalai Adrián

A borongós őszi időjárás nem rontotta el a zentagunarasi óvodások kedvét. A reggeli foglalkozások után érkeztek a helyi tájházba, hogy megtekintsék saját és társaik rajzait kedvenc népmese részletükről. Idén 33 gyerek alkotott, és egyértelmű, hogy idén a legtöbbjük kedvence A három kívánság volt.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Csőke Mia, Zentagunaras:
„- Te mit rajzoltál?
- Azt, hogy megnőtt az orra.
- Ez melyik mese?
- A három kívánság.
- Miért tetszett ez a legjobban?
- Azért mert vicces volt, hogy megnőtt az orra.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A szintén hatéves Mikita Mia is A három kívánság című népmesét rajzolta le. Annak is a számára legérdekesebb részletét.
„- Ránőtt a szegény ember orrára a kolbász.
- Vannak még népmesék, amiket szeretsz olvasni?
- Ilyen gyerekmeséket.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Magát az ötletet, hogy Zentagunarason is megszervezzék a magyar népmese napját, a tavaly kirobbant koronavírus járvány ihlette - mondta Kádár Krisztina. A helyi könyvtáros kiemelte, hogy a pedagógusokkal és az óvónőkkel is észrevették, hogy a gyerekek tavaly több időt töltöttek a telefonok és számítógépek képernyője előtt. Így jött az ötlet, hogy pár előre megadott népmesés kötetet ajánlanak a gyerekeknek, amelyről később rajzot készítenek. Kádár Krisztina, könyvtáros, Zentagunaras: „A szülők is nagy örömmel fogadták, ők is szívesen olvastak, és segítettek a gyerekeknek, mert nem minden kicsi tudta megfelelően értelmezni a népmeséket, és így, ezáltal a szülőkkel is együttműködés volt. Segítettek elolvasni, felolvasni és megbeszélni, átbeszélni a meséket.”

A gyerekeket ajándékcsomaggal díjazták. Az elkészült munkákat megőrzik és a könyvtár Facebook-oldalán is megosztják. A szervezők egyébként kvízkérdésekkel is készültek az iskolások számára, amire csak azok tudtak válaszolni, akik elolvasták a meséket. Önök például tudják-e, hogy Kivel találkozott útközben a kiskondás? Vagy mit kapott ajándékba Mihók Ilókéktól? Vagy mivel szabadíthatta ki a hét elátkozott hollót a húguk?

magyar népmese
népmese
MESC
tájház
Zentagunaras
gyerekek

Most

Népszerű