Ugrás a tartalomra

A magyar alkotások voltak fókuszban a Palicsi Filmfesztivál ötödik napján

2022.07.21
16:12
2022.07.21
16:28
Forrás
Pannon RTV
Két magyar művet is bemutattak, az egyiket Szabadkán, a másikat Palicson, a versenyprogramban. A Magyar Passió és a Szelíd című filmekhez vendég is érkezett.

Eperjes Károly rendezte és játssza a főszerepet a Magyar Passió című drámában. Magyarország, 1950-ben. Üldözték a vallási személyeket. Leopold ferences rendi atyát koholt vádak alapján letartóztatták és kínvallatták, hogy megtörjék. Eperjes Károly szerint erről az időszakról keveset írnak a történelemkönyvek, ezért készítette el a filmet. „Ez legalább olyan exodus, mint a Gulag, mint a Holokauszt, mint a vallásüldözések, mint a vallásháború. Szóval ez egy nagy exodus, mint ami most folyik Ukrajnában, mint ami folyt itt, Srebrenicán, és folytathatnám. Ez egy nagy exodus. Magyarországnak a 20. században a legnagyobb szellemi exodusa.”

A versenyprogramba bekerült egy magyar alkotás is, Csuja László és Nemes Anna filmje, a Szelíd. Egy női testépítőről szól, aki a világbajnokságra készül, ezért pedig áldozatokat kell hoznia. Filmbéli edzője, Turós György, nem hivatásos színész. A Szelíd az első olyan magyar film, amely bekerült a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába is. „Clevelandben, Kolozsvárott és Wiesbadenben díjakat is nyert a film. Karlovy Varyban is bemutatták, Syndeyben is, illetve itt is. Én, ahol jelen voltam, vagy ahol kaptam visszajelzést, ott mind-mind kifejezetten nagyon jó, mind a filmnek, és ahol én voltam jelen, ahol személyesen értékeltek engem, vagy tudatták velem, ott pedig kifejezetten engem is megdicsértek. Ami nekem nyilván kifejezetten jól esik, hiszen nem vagyok színész.”

A Palicsi Filmfesztiválon még két magyar filmet láthatunk. Csütörtökön a Pacsirtát, pénteken pedig a Kék rókát vetítik 19 órától az Eurocinemában.

Palicsi Filmfesztivál
magyar film
Eperjes Károly
Turós György

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.