Ugrás a tartalomra

Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki Mezei Zsuzsannát és Molnár Tibort

2023.10.25
18:21
2023.10.26
07:22
Forrás
Pannon RTV
A magyar állami elismeréseket a díjazottak a közösségért tett munkájukért kapták meg. A díjakat ünnepélyes keretek között Palicson adták át.

Ünnepélyes keretek között adták át Palicson a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéseket. A díjazottak Mezei Zsuzsanna és Molnár Tibor voltak, akik a kitüntetéseket több évtizedes munkájuk elismeréseként kapták meg. Mezei Zsuzsanna magyar nyelv és irodalomtanár, a Vajdasági Magyar Levéltár nyugalmazott munkatársa, a Tordai Újság főszerkesztője és a Tordaiak Klubjának elnöke.

„Nagyon meglepett és nagyon örülök neki. Nem is gondoltam, hogy elismerést kapok. Mivel tettem a dolgom nem is vártam elismerést de most meglepett és kavarognak bennem az érzések.”

Molnár Tibor a vajdasági magyarság történelmének kutatása és bemutatása terén végzett munkássága okán érdemelte ki az elismerést. Molnár Tibor, a zentai történelmi levéltár főlevéltárosa, igazgató bizottságának tagja. A kitüntetettekre ösztönzőleg hat az elismerés.

„Természetesen folytatnám azt a helytörténeti forrásfeltárást, amit eddig is folytattam. Ez egy újabb ösztönzés. Alapvetően háborús veszteségkutatással foglalkoztam, első világháborúval, második világháborúval, az 1944/45-ös magyar ellenes atrocitásokkal, de újabban főleg gazdaságtörténettel foglalkozok, hiszen a levéltár keretében különböző projekttevékenységeink vannak és ezeken belül foglalkozunk gazdaságtörténet kutatással az egész Bácskára kiterjedően.”

Magyarország célja, hogy a nemzeti összetartozást erősítse és segítse, hogy minden magyar a szülőföldjén teljes életet élhessen - mondta Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja.

„Az elismerések azt is kifejezik, hogy egyetlen nemzet, egyetlen magyarság tagjai vagyunk amely akkor tud megmaradni ha minden nemzetrésze megmarad és ha minden nemzetrészében van olyan, lehetőleg sok olyan ember, aki a magyarság érdekében tevékenykedik.”

Csallóközi Eszter hozzátette, a nemzeti összetartozást jelenti és erősíti az is, hogy a Kárpát-medence minden pontján sor kerül a magyar állami kitüntetések átadására.

A díjazottak, Mezei Zsuzsanna és Molnár Tibor a Közügyek vendégei voltak.

Mezei Zsuzsanna
Molnár Tibor
Magyar Arany Érdemkereszt

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.