Ugrás a tartalomra

Magyar filmnapok Belgrádban

2024.02.09
11:19
2024.02.09
16:43
Forrás
Pannon RTV
Az érdeklődők három napon át összesen öt magyar játékfilmet tekinthetnek meg a Belgrádi Kulturális Központ mozitermében.

A rendezvényt a szerb fővárosban működő Collegium Hungaricum magyar kulturális központ és a Belgrádi Kulturális Központ közösen szervezte meg.

A filmnapokat Enyedi Ildikó Testről és Lélekről című filmdrámája nyitotta meg. Az alkotás 2017-ben elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, továbbá Oscar-jelölést is kapott a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A vetítést követően az érdeklődők panelbeszélgetésen vehettek részt. Varga Balázs magyarországi filmtörténész beszélt a filmről.

Varga Balázs, filmtörténész: „Az a sikertörténet, amit a bemutatása környékén megélt az most már nem csak emlék, hanem mondhatni, hogy kanonizálódik ez a film. Számomra most újranézve továbbra is ez egy nagyon eleven, bármikor a nézőt megszólítani tudó Budapesten, Berlinben, Belgrádban, Buenos Airesben, és akkor csak a B betűs városokat mondom, megszólítani tudó film.”

A filmnapokon a nézők további négy magyar alkotást tekinthetnek meg. A Mundruczó Kornél rendezte Jupiter Holdja, a Horvát Lili rendezte Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, a Hartung Attila rendezte FOMO és a Szabó István rendezte Zárójelentés című filmeket tűzik műsorra.

Kaszab Róbert, a Collegium Hungaricum igazgatója: „Mindenképpen azt szerettük volna, hogy ebben a téli időszakban legyen egy ilyen jó benti program, és a magyar filmeknek megadjuk azt a méltó helyet itt Belgrádban és Szerbiában, ami megilleti őket. Az időzítéssel az volt a cél, hogy a februárban jelentkező FEST előtt jelentkezzünk egy külön, saját magyar tartalommal. Ennek keretében gondoltuk végig a Belgrádi Kulturális Központ stábjával együtt, hogy mi lenne az az érdekes magyar filmválogatás, amit bemutathatnánk az itteni közönségnek.”

A filmeket szerb és angol felirattal vetítik. A belgrádi Collegium Hungaricum ezentúl minden év februárjában szeretné megtartani a magyar filmeket népszerűsítő rendezvényt.

Collegium Hungaricum
magyar film
Kaszab Róbert

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.