Ugrás a tartalomra

A magyar szórvány napja Kupuszinán (videó)

2016.11.14
14:29
A magyar önazonosság megtartására, a magyar nyelv éltetésére és a magyar kultúra gyakorlásának fontosságára hívták fel a figyelmet a magyar szórvány napján, hétfőn este Bácskertesen, vagyis Kupuszinán
A magyar önazonosság megtartására, a magyar nyelv éltetésére és a magyar kultúra gyakorlásának fontosságára hívták fel a figyelmet a magyar szórvány napján, hétfőn este Bácskertesen, vagyis Kupuszinán. Az ünnepi műsort konferencia előzte meg, amin a szórványközpontok képviselői és a Petőfi Sándor-program ösztöndíjasai vettek részt.   Kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött a magyar szórványnapi központi rendezvény Kupuszinán. Az értekezleten kisoroszi, muzslyai, székelykevei, temerini és zombori szórványközpontok vezetői számoltak be az idei év történéseiről. A jövőbeni tervekről, valamint a szórványban élő magyarság esélyeiről is szóltak az egybegyűltek. Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke az összetartásban látja a magyarság jövőjét.



A vajdasági magyarságot összetartásában és önazonosságának megőrzésében az anyaország támogatja, emellett pedig a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai is igyekeznek segíteni a magyar közösséget.



November 15-ét 2015-ben nyilvánította a magyar Országgyűlés a magyar szórvány napjává. Vajdaságban első ízben ünnepelték meg e jeles eseményt a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezésében. A rendezvényt a Magyar Nemzeti Tanács támogatta. A magyar szórványnapi központi rendezvény ünnepi műsorral ért véget a kupuszini Petőfi Sándor Művelődési Egyesület székházában.

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.